Ucraina presează Occidentul să accepte „Planul de victorie”

Volodimir Zelenski, înaintea discuțiilor cu liderii UE, la Bruxelles, 17 octombrie 2024.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a venit la Bruxelles pe 17 octombrie pentru a-și prezenta „Planul de victorie” în cinci puncte, mai întâi liderilor UE prezenți la un summit în capitala belgiană și, ulterior, miniștrilor apărării din cadrul NATO care se reunesc în altă parte a orașului.

Și, deși nimeni din cele două organizații occidentale nu a respins deschis planul, se poate spune că reacția a fost înțelegătoare față de situația dificilă a Kievului, dar până la urmă fără angajamente. De fapt, planul se „scufundă” deja la punctele unu și doi - primirea de către Ucraina a invitației de a adera la NATO și permisiunea oferită de Occident de a utiliza arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Kievul solicită de ceva timp realizarea acestor două puncte, dar acest lucru nu se va întâmpla, nu există nicio undă verde care să fie dată aici și acum.

Să luăm invitația. Ideea Ucrainei este ca invitația să vină acum, iar aderarea să aibă loc numai după terminarea războiului, pentru a liniști temerile membrilor NATO că nu vor fi târâți într-o confruntare directă cu Moscova. Ucraina a făcut o solicitare în acest sens la summitul NATO de la Vilnius de anul trecut și la summitul de la Washington din acest an. Ca răspuns, alianța militară a confirmat doar că țara va fi membră cândva, într-un viitor nedefinit, și a venit cu alte formulări complexe de felul: „punți către aderare” sau „drumul său către aderare este ireversibil”.

Atunci când a fost întrebat despre invitație, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a repetat aceleași replici și a subliniat toate eforturile pe care organizația sa le face pentru țara devastată de război. Ambasadorul american la NATO, Julianne Smith, a fost la fel de neangajantă. Nu este nimic nou, aici. Vorbind cu surse din interiorul alianței, se pare că aceasta este și rămâne divizată cu privire la chestiunea respectivă. „Nu am trecut dincolo de Vilnius și Washington” este refrenul comun.

Același lucru se poate spune și despre permisiunea de a lovi adânc în interiorul Rusiei. Aceasta este în principal o decizie americană și se pare că Washingtonul nu este prea dornic să o aprobe. Zelenski s-a întors acasă cu mâna goală din călătoria sa în SUA în septembrie și nimic nu pare să se fi schimbat de atunci, mai ales că alegerile americane se apropie, la 5 noiembrie. Cel puțin, ar putea exista în viitor o permisiune restrânsă de a lovi Rusia cu arme occidentale. Dar nu vă așteptați ca aceasta să fie anunțată în prealabil în mass-media.

Având în vedere că primele două puncte sunt deja dificil de realizat, celelalte trei - izolarea Rusiei prin intermediul unui pachet de descurajare strategică non-nucleară desfășurat pe teritoriul ucrainean, protejarea în comun de către SUA și UE a resurselor naturale critice ale Ucrainei și înlocuirea unor trupe americane staționate în Europa cu soldați ucraineni după război - devin discutabile.

Zelenski a știut întotdeauna că toate acestea vor fi greu de obținut. Dar, pentru moment, înainte de ceea ce va fi o iarnă grea și istovitoare, el a mizat pe plasarea mingii în terenul Occidentului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te