Zelenski a spus că planul conține cinci puncte și trei anexe secrete. În opinia sa, dacă aceste propuneri vor fi puse în aplicare acum, războiul din Ucraina s-ar putea încheia, cel târziu, anul viitor.
Primul punct al planului, numit „Geopolitica”, prevede trimiterea unei invitații de aderare la NATO pentru Ucraina. „Faptul invitării Ucrainei în NATO ar putea fi cu adevărat fundamental pentru pace. Aderarea la NATO este o chestiune de viitor, nu de prezent. Dar Putin trebuie să vadă că socotelile sale geopolitice sunt perdante”, a spus Zelenski.
Al doilea punct, intitulat „Apărarea”, prevede creșterea livrărilor de arme către armata ucraineană, obținerea permisiunii aliaților de a lansa atacuri cu arme occidentale în adâncul teritoriului Rusiei și mai multe resurse militare de la aliați pentru consolidarea apărării aeriene. Anexa la acest punct este secretă deoarece conține o listă concretă de cantități și tipuri de arme pentru dotarea armatei ucrainene.
Al treilea punct, numit „Descurajarea”, conține și el o anexă secretă care a fost transmisă SUA și liderilor unor state europene. Potrivit lui Zelenski, Ucraina își propune să găzduiască pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care ar fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” la Casa Albă
Cel de al patrulea punct vizează „Economia” și are, de asemenea, o anexă secretă care a fost transmisă doar anumitor parteneri. „În Ucraina sunt concentrate resurse naturale, inclusiv metale de importanță critică în valoare de trilioane de dolari. Acestea includ uraniu, titan, litiu, grafit și alte resurse cu valoare strategică care vor consolida fie Rusia și aliații săi, fie Ucraina și lumea democratică în competiția globală”, a declarat liderul de la Kiev.
Cel de-al cincilea punct este numit „Securitate” și se referă la perioada postbelică. Acesta prevede, în cazul în care partenerii Kievului sunt de acord, înlocuirea anumitor contingente militare ale Statelor Unite care sunt desfășurate în Europa cu soldați ucraineni. „Experiența ucraineană ar trebui să fie folosită pentru a consolida apărarea întregii Alianțe Nord-Atlantice și pentru a garanta securitatea întregii Europe”, a declarat Zelenski.
Prezentându-și planul, liderul de la Kiev a exclus cedarea oricărui teritoriu al țării sale către Rusia. Zelenski a spus că soluția nu este un conflict înghețat și „nu este un comerț cu teritoriul sau suveranitatea Ucrainei”.
Răspunsul aliaților
Zelenski a întreprins săptămâna trecută un turneu fulger în cele mai importante țări aliate - Marea Britanie, Franța, Germania și Italia - pentru a-și prezenta planul, după ce l-a discutat luna trecută cu președintele american Joe Biden.
Kievul a așteptat un răspuns la acest plan din partea aliaților săi la o reuniune a grupului Ramstein, format din aproximativ 50 de parteneri ai Ucrainei, planificată pentru săptămâna trecută în Germania, însă reuniunea a fost amânată după ce președintele american Joe Biden și-a anulat călătoria din cauza efectelor uraganului Milton asupra Statelor Unite.
Planul prevede creșterea livrărilor de arme către armata ucraineană, obținerea permisiunii aliaților de a lansa atacuri cu arme occidentale în adâncul teritoriului Rusiei, mai multe resurse militare de la aliați pentru consolidarea apărării aeriene, intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, un proces accelerat de aderare a Ucrainei la NATO și implicarea țărilor occidentale în reconstrucția țării.
Zelenski așteaptă un răspuns la acest plan înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite - principalul aliat al Ucrainei și furnizor de ajutor financiar și militar - unde o victorie a candidatului republican și a fostului președinte Donald Trump ar putea să pună la îndoială sprijinul continuu al Washingtonului pentru Kiev.
Unele mass-media americane și europene au citat surse care susțin că reacția aliaților Kievului la aceste propuneri a fost destul de discretă.
Reacția Kremlinului
Kremlinul a declarat că este prea devreme pentru a comenta în detaliu „planul de victorie” al președintelui ucrainean, dar că Kievul trebuie să „se trezească” și să realizeze „inutilitatea” politicilor pe care le urmărește și „cauzele care au dus la acest conflict”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că propunerile Kievului ar fi probabil un plan american „camuflat”, sugerând că SUA și-ar dori continuarea războiului, și nu pacea în Ucraina.
Moscova a criticat în repetate rânduri așa-numita formulă de pace, promovată de Kiev, ca fiind nerealistă și a subliniat necesitatea de a lua în considerare realitățile de pe teren. Anterior, președintele rus, Vladimir Putin, a enumerat condițiile pentru soluționarea conflictului, inclusiv retragerea forțelor armate ucrainene din regiunile ocupate de Rusia, garanții de neaderare a Kievului la NATO și de neamplasare a armelor nucleare pe teritoriul Ucrainei.
Articol scris în baza relatărilor AFP, Reuters, Unian, Serviciul ucrainean al RFE/EL.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te