Reacținând la îngrijorările crescânde ale aliaților occidentali că armele trimise în Ucraina ar putea fi traficate, șeful cancelariei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a propus joi crearea unei comisii parlamentare speciale pentru monitorizarea acestor arme, relatează Reuters.
„Toate armele occidentale primite sunt înregistrate şi trimise pe front. Totul este clar controlat şi acum acest proces va deveni şi mai transparent”, dacă se va inființa comisia specială de control, a spus Iermak.
Oficialul ucrainean nu a dat detalii despre comisia pe care o are în vedere, dar a ţinut să precizeze că va reprezenta „un model optim de control parlamentar asupra utilizării armelor".
Luni, la Praga, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a anunţat crearea unui „hub de susţinere pentru securitatea internă şi gestiunea frontierelor în [Republica] Moldova", ţară candidată la aderarea la UE, iar primele discuții, la care a participat și ministrul de interne Ana Revenco, s-au concentrat tocmai pe combaterea traficului cu arme, provenite din Ucraina.
„Avem unele indicii” privind un trafic, a spus Ylva Johansson, adăugând că „ştim câte arme sunt în Ucraina şi, bineînţeles, nu toate sunt mereu pe mâini bune".
Aija Kalnaja, directorul general interimar al Frontex (poliția de frontieră europeană), a spus că „hub”-ul va fi înființat în R. Moldova pentru că „acolo poate avea loc cel mai intens trafic cu arme”.
Uniunea Europeană se teme că ar putea vedea repetându-se scenariul războiului din fosta Iugoslavie, unde de traficul de arme a profitat crima organizată, a mai spus Johansson.
Arme provenind din fosta Iugoslavie au ajuns şi în mâinile jihadiştilor care au lovit în ultimii ani Europa Occidentală, cum a fost cazul atacurilor teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.