Linkuri accesibilitate

UE va ajuta Moldova să lupte cu traficul de arme


Arme confiscate de poliția sîrbă de la traficanții de arme în nordul Serbiei, octombrie 2016.
Arme confiscate de poliția sîrbă de la traficanții de arme în nordul Serbiei, octombrie 2016.

Uniunea Europeană a anunţat luni întărirea cooperării cu Republica Moldova pentru a ajuta această țară să controleze frontiera cu Ucraina şi să prevină riscul traficului cu arme din această ţară aflată în război, relatează AFP.

Decizia a fost luată a reuniunea de la Praga a miniștrilor de interne din UE cu omologii din R. Moldova și Ucraina.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat crearea unui „hub” sau centru de sprijin „pentru securitatea internă şi gestionarea frontierelor în Republica Moldova”, țară candidată la intrarea în Uniunea Europeană, la fel ca Ucraina.

Discuțiile de la Praga s-au axat pe problema traficului cu arme, care pare să fie luat proporții pe fundalul războiului din Ucraina.

Aija Kalnaja, directorul general interimar al Frontex (poliția de frontieră europeană), a spus că „hub”-ul va fi înființat în R. Moldova pentru că „pe acolo poate avea loc cel mai intens trafic cu arme”.
„Avem unele indicii” despre un trafic, a declarat și comisarul european, Ylva Johansson. „Ştim câte arme sunt în Ucraina şi, desigur, nu toate sunt mereu în mâini bune”, a mai spus ea, fără a intra în detalii.

Ylva Johansson a făcută însă o paralelă cu efectele colaterale ale războaielor din fosta Iugoslavie, arătând că și astăzi UE are probleme „cu traficul de arme de care beneficiază crima organizată, și care alimentează violenţa reţelelor infracţionale în UE”.

Arme provenite din fosta Iugoslavie au fost găsite şi posesia jihadiştilor care au comis atacuri în ultimii ani în Europa occidentală, cum este cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, arată AFP.

Cooperarea cu Republica Moldova vizează și combaterea traficului cu oameni si migrația ilegală, a traficului de droguri şi a terorismului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG