Linkuri accesibilitate

Un hub de securitate al UE va fi creat la Chișinău 


Potrivit MAI, miniștri de interne ai Republicii Moldova și Ucrainei au fost invitați de către Cehia, în calitate de stat aflat la președinția rotativă a UE, să participe la Consiliul informal al Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al UE

Ministrul de interne, Ana Revenco, se va întruni, pe 11 iulie, cu miniștrii justiției și afacerilor interne din toate statele-membre ale Uniunii Europene. Este pentru prima dată când un ministru dintr-un stat non-UE este invitat să participe la întrunirea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI). În cadrul reuniunii, care va avea loc la Praga, se va discuta înființarea unui hub al JAI la Chișinău.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne dezvoltă cooperarea și politici comune, cu privire la diferite probleme transfrontaliere, cu scopul de a construi un spațiu de libertate, securitate și justiție la nivelul UE. Membrii JAI vor discuta despre securitate, prin extinderea spațiului de securitate european, care va cuprinde și R. Moldova.

Acum două luni, R. Moldova a propus comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înființarea hub-ului de securitate al UE la Chișinău, pentru o mai bună protecție și reziliență a riscurilor și amenințărilor provocate de războiul din Ucraina, propunere acceptată de statele UE.

„Odată cu înființarea acestei structuri la Chișinău, R. Moldova devine producător de securitate pentru spațiul european, formând împreună cu țările membre UE o centură de securitate fortificată la frontiera cu războiul. Prezența hub-ului JAI la Chișinău va aduce mai multă stabilitate și siguranță la frontierele noastre și un climat social mai sigur”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul acestei structuri, reprezentanți ai statelor UE din cadrul sistemelor de afaceri interne naționale, împreună cu angajați ai sistemului afacerilor interne al Moldovei vor dezvolta strategii de contracarare a traficului de arme, droguri și de persoane, terorism și alte activități ale crimei organizate, care forțează granițele statelor aflate la frontieră cu războiul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG