„Pe axa Bahmut, forțele de apărare au un succes parțial în zona Klișciivka din regiunea Donețk, dislocând inamicul de pe pozițiile ocupate.... Luptele continuă cu intensitate", informează Statul Major General al Forțelor Armate în buletinul său zilnic din 11 septembrie.
Armata a mai transmis că în ziua precedentă au avut loc peste 30 de confruntări directe între forțele ucrainene și trupele rusești invadatoare.
Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ucrainene au recucerit aproape doi kilometri pătrați de teren - inclusiv o parte din satul Opitne din regiunea Donețk - în ultima săptămână. Ea mai spune, de asemenea, că s-au înregistrat unele „succese” în apropierea satelor Novomaiorske, Andriivka și Klișciivka din est.
Trupele Kievului au recucerit 49 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut de când Ucraina și-a lansat contraofensiva în iunie, a declarat Maliar la televiziunea ucraineană la 11 septembrie.
Ea a adăugat că Kievul a recucerit 1,5 kilometri pătrați în sud, unde trupele ucrainene încearcă să avanseze spre Marea Azov. De asemenea, ea a vorbit despre unele progrese în apropierea așezărilor rurale Robotine și Verbove din regiunea Zaporojie.
Rusia a afirmat în septembrie anul trecut că a anexat Donețk, Zaporojie și alte două regiuni ucrainene, dar nu deține controlul militar deplin asupra regiunilor.
Autoritățile electorale din Rusia au anunțat că partidul pro-Kremlin Rusia Unită a câștigat alegerile locale din aceste regiuni în weekend, în cadrul unor scrutine denunțate de Kiev și de Occident ca fiind un simulacru și o încălcare a dreptului internațional.
### Vezi și... ### Partidul lui Vladimir Putin câștigă alegerile organizate de Rusia în regiunile ocupate din UcrainaEste pregătită UE să pună mai multe scaune la masă?
Între timp, Kievul a primit vizita-surpriză a ministrului german al Apărării. Annalena Baerbock a sosit luni în Ucraina, a patra vizită în țară de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.
În mai 2022, Baerbock era primul membru al cabinetului german care a vizitat Ucraina de la începutul războiului. La acea vreme a vizitat orașul Bucea, lângă Kiev, locul presupuselor atrocități comise de trupele ruse, a vizitat Ucraina și la jumătatea lui septembrie 2022 și a fost ultima dată în țară în ianuarie, când a vizitat Harkov.
Baerbock a vizitat luni o substație electrică la aproximativ 50 de kilometri în afară capitalei. Ea i-a cerut viceprim-ministrului Oleksandr Kubrakov, care este responsabil de reconstrucția țării, să o ghideze în această vizită pe terenul stației care are 40 de hectare. Cu o capacitate de aproximativ 2.000 de megawați, este responsabilă pentru o mare parte a aprovizionării cu energie electrică a regiunii.
Instalațiile de infrastructură ale Ucrainei au fost atacate frecvent de Rusia. Centrala a fost lovită de mai multe ori de rachete rusești și de drone kamikaze livrate din Iran.
Vizita demnitarei germane are loc cu o săptămână înainte de Adunarea Generală a ONU de la New York și este considerată un semn de solidaritate cu autoritățile de la Kiev. Berlinul vrea să ajute Ucraina, care a solicitat anul trecut pentru aderarea la Uniunea Europeană, să facă progrese în întărirea statului de drept, în combaterea corupției și alinierea la standardele UE, a spus Baerbock la sosire.
### Vezi și... ### Germania va cumpăra tancuri Leopard și obuziere pentru a suplimenta livrările din Ucraina (surse)Baerbock a adăugat că eforturile Kievului în ceea ce privește reforma judiciară și legislația mass-media sunt deja recunoscute și apreciate. Dar „mai este un drum de parcurs în aplicarea legii anti-oligarhie și în lupta împotriva corupției”. UE însăși trebuie, de asemenea, „să se organizeze rapid pentru a se asigura că este pregătită să pună mai multe scaune la masă.” Ucraina poate „să se bazeze pe noi și pe înțelegerea noastră privind extinderea UE ca o consecință geopolitică necesară a războiului Rusiei”, a declarat ea la sosirea la Kiev pentru a patra sa vizită de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022.
Ministrul german de externe a vorbit, de asemenea, despre informațiile că autoritățile ruse deportează copii ucraineni în Rusia, spunând că astfel de crimele trebuie pedepsite. Germania sprijină organizațiile și autoritățile „care le oferă copiilor traumatizați o casă din nou în siguranță și securitate”, a spus ea. „Primul pas către pace este ca Putin să-i lase pe acești copii să se întoarcă acasă”, a cerut ea. Este de așteptat ca această problemă să ocupe un loc important pe agenda Adunării Generale a ONU.