Galușcenko a făcut declarația la întâlnirea cu omologul său moldovean, Victor Parlicov, care s-a aflat în vizită la Kiev, luni, 7 octombrie.
Săptămâna trecută, guvernul de la Chișinău a decis să reducă în jumătate stocurile de gaze naturale, până la 50 de milioane de metri cubi, și a aprobat un plan de măsuri pentru asigurarea securității energetice, care ia în calcul și riscul sistării livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. Oficialii spun că Moldova are deja anumite stocuri de gaze comerciale și nu mai are nevoie de cantități suplimentare, în timp ce spațiul de stocare din România „este limitat”.
Ministrul ucrainean, Gherman Galușcenko, a declarat că asigurarea securității energetice în regiune rămâne a fi o prioritate, potrivit unui comunicat al ministerului Energiei de la Chișinău.
La rândul său, Victor Parlicov a reiterat că R. Moldova este pregătită „pentru orice scenariu”, chiar și după expirarea contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2025.
„Suntem gata să susținem Ucraina prin toate mijloacele de care dispunem în situația dificilă în care se află sectorul energetic ucrainean în urma atacurilor rusești. În același timp, suntem recunoscători Ucrainei și poporului ucrainean pentru rezistența în fața agresiunii rusești, astfel protejând pacea și în Moldova și întreaga Europă ”, a declarat Victor Parlicov la întrevederea cu delegația ucraineană.
Kievul a spus în repetate rânduri că nu va prelungi acordul de tranzit cu Moscova.
Anterior, Chișinăul a declarat că, deși nu mai cumpără gaze de la concernul rus Gazprom, totuși, optează pentru menținerea rutelor actuale de livrare a gazelor. Tranzitul prin Ucraina asigură livrările către regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de Moscova. Transnistria depinde în totalitate de gazele rusești, pentru care nu plătește nimic, și tot pe baza gazelor rusești tranzitate prin Ucraina funcționează Centrala energetică de la Cuciurgan, care asigură cca 80% din necesitățile de curent electric ale Republicii Moldova.
Teoretic, sistarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina ar pune presiune pe sistemul energetic moldovenesc, care cumpără curent electric ieftin de la Cuciurgan. Însă, oficiali moldoveni susțin că livrarea gazelor rusești pe rute alternative către Transnistria nu va modifica substanțial prețul curentului de la Cuciurgan, chiar dacă gazele s-ar putea scumpi, deoarece Transnistria oricum nu plătește pentru acestea.
În prezent, Republica Moldova depozitează în Ucraina un volum de 47 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă aproape jumătate din stocurile sale de securitate.
La întrevederea de la Kiev, miniștrii Parlicov și Galușcenko au discutat și despre „colaborarea în domeniul aprovizionării cu energie electrică, dat fiind faptul că Republica Moldova și Ucraina sunt conectate ca un singur bloc la sistemul continental european, ENTSO-E”.
În acest context, părțile au abordat subiectul funcționalității sistemului energetic în condițiile atacurilor rusești și măsurile necesare pentru echilibrarea acestuia în situații de urgență, notează sursa citată.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te