Ucraina susține că a cucerit o localitate strategică. Contraofensiva face progrese în sud

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Donețk și s-a întâlnit cu soldații din cadrul Forțelor de Apărare ale Ucrainei pe 14 august.

„Urojaine a fost eliberat”, a scris adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar într-o postare pe canalul Telegram.

Forțele ucrainene au recucerit satul Urojaine din sud-vestul regiunii Donețk, un obiectiv cheie în încercarea Ucrainei de a tăia așa-numitul pod terestru dintre părțile ocupate de ruși din regiunile Donețk și Lugansk și Peninsula Crimeea ucraineană ocupată, a declarat pe 16 august un oficial de rang înalt.

„Urojaine a fost eliberat”, a scris adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar într-o postare pe Telegram. „Forțele noastre și-au consolidat pozițiile la periferia orașului. Acțiunile ofensive continuă.”

Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente. Deocamdată autoritățile ruse nu au făcut niciun comentariu.

Urojaine și localitatea vecină Staromaiorske au fost scena unor lupte sângeroase în ultimele zile, forțele ucrainene continuându-și contraofensiva în regiune. Cele două localități reprezintă o legătură importantă între zonele controlate de ruși din regiunea Donețk și părțile ocupate de ruși din sudul Ucrainei, inclusiv porturile Mariupol și Berdiansk din Marea Azov.

Rețeaua de televiziune americană CNN a difuzat, pe 15 august, un videoclip furnizat de serviciul de securitate ucrainean SBU, care arată o dronă maritimă atacând podul Kerci pe 17 iulie. A fost prima dată când autoritățile ucrainene și-au asumat responsabilitatea pentru operațiunea care a deteriorat infrastructura rutieră pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea ucraineană ocupată.

În videoclip se vede o dronă maritimă care transportă până la 850 de kilograme de explozibili lovind unul dintre stâlpii de susținere ai podului. SBU a oferit alte două videoclipuri care arată o altă dronă lovind secțiunea de drum a podului și o a treia lovind secțiunea de cale ferată aproximativ cinci minute mai târziu dintr-o direcție diferită.

În comentariile pentru CNN, șeful SBU, Vasil Maliuk, și-a revendicat responsabilitatea pentru primul atac asupra podului Kerci din octombrie 2022, dar nu a oferit detalii despre acel incident.

Șeful administrației militare Herson, Oleksandr Prokudin, a informat pe 16 august despre bombardarea intensă a zonelor civile de către Rusia peste noapte, spunând că în orașul Herson au căzut 13 obuze. Se pare că șase civili au fost răniți în urma atacurilor.

Statul Major ucrainean a raportat că au fost lansate cel puțin 28 de rachete de croazieră pe mare și din aer, dintre care multe au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană.