Ucrainenii încep antrenamentele cu sistemele de apărare Patriot

Armata americană va începe săptămâna viitoare să pregătească forțe ucrainiene, la o bază militară din Oklahoma, pentru a opera și întreține sisteme de apărare Patriot.

Statele Unite vor pregăti între 90 și 100 de ucraineni, în cursul lunilor următoare, în conformitate cu declarațiile generalului de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Your browser doesn’t support HTML5

Ucrainenii încep antrenamentele cu sistemele de apărare Patriot

Administrația Biden a anunțat că va furniza Ucrainei sistemele de apărare respective, pentru a contracara atacurile Rusiei. O singura baterie Patriot, care include câteva vehicule de sprijin cu stații de control, radare și generatoare are nevoie de un echipaj de circa 90 de persoane.

Ryder a spus că Rusia și-a intensificat atacurile în ultimele luni și că sistemele Patriot sunt capabile să contribuie substanțial la apărarea teritoriului ucrainian. Ele pot doborî rachete balistice, dar și avioane inamice. Aceste noi echipamente nu vor ajunge în Ucraina până când nu va exista personal calificat să le opereze, pregătirea durând de obicei circa un an.

### Vezi și... ### Ce poate (și ce nu poate) face sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina

Pentagonul cooperează cu forțele ucrainene să accelereze procesul de pregătire. Purtătorul de cuvânt a spus că sistemele Patriot sunt complexe și că nu vor fi folosite decât atunci când se asigură utilizare eficientă. Și Germania furnizează sisteme Patriot, Ucrainei, ceea ce va duce la deplasarea altor 90 de militari ucrainieni, acolo, pentru pregătire.

Statele Unite nu au precizat dacă echipamentele respective vor proveni din stocurile aflate în Statele Unite sau nu. Sistemele Patriot sunt foarte căutate în lume, în special în Orientul Mijlociu, unde sunt folosite în apărarea împotriva dronelor iraniene și unor proiectile. Statele Unite au oferit până acum Ucrainei, ajutor în valoare de 24.2 miliarde de dolari, cea mai recentă parte – de 2.2 miliarde – fiind anunțată săptămâna trecută.

Pentagonul ia acum în considerare să trimită vehicule de luptă blindate de tipul Stryker, care ar putea fi parte dintr-un ajutor care va fi anunțat în curând.

### Vezi și... ### Front comun: UE și NATO semnează un angajament comun pentru a sprijini Ucraina