UE aprobă un împrumut de 38 de miliarde de dolari pentru Ucraina, finanțat din active rusești înghețate

Parlamentul European a aprobat un împrumut de 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele băncii centrale ruse înghețate în străinătate.

Acest împrumut reprezintă contribuția UE la un pachet mai amplu convenit de G7 (grupul celor mai industrializate țări) în luna iunie, menit să furnizeze Ucrainei un sprijin financiar de până la 50 de miliarde de dolari (cca 45 de miliarde de euro).

Împrumutul vine în contextul în care forțele Kievului se confruntă cu o ofensivă rusă feroce în estul Ucrainei, dar și cu atacuri aeriene frecvente asupra orașelor și infrastructurii energetice a țării.

Parlamentul European a aprobat noua asistență pentru Ucraina cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă și 61 abțineri, după ce guvernele blocului au aprobat măsura la începutul acestei luni. Majoritatea activelor rusești blocate se află în UE.

Împrumutul urmează să fie deservit de veniturile generate de activele suverane rusești înghețate în Occident după începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Fondurile vor trebui plătite până la sfârșitul anului 2025. Acordarea împrumutului este condiționată de angajamentul Ucrainei de a menține mecanisme democratice funcționale, de a respecta drepturile omului și alte condiții politice, care vor fi specificate într-un memorandum de înțelegere. În plus, sistemele de management și control prevăzute în Mecanismul pentru Ucraina alături de măsuri speciale de prevenire a fraudei, se vor aplica acestui împrumut, precizează un comunicat al Parlamentului European.

Rusia a protestat față de utilizarea activelor sale înghețate, estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari, calificând decizia drept ilegală și amenințând cu represalii.

Ca parte a aceluiași plan, Marea Britanie a anunțat, tot la 22 octombrie, că va acorda Ucrainei un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de dolari) pentru a achiziționa mai multe arme și muniții.

Ministrul britanic al apărării, John Healey, și ministrul de finanțe, Rachel Reeves, au anunțat împrumutul în timp ce vizitau trupele ucrainene care se antrenează în Marea Britanie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te