UE critică noua reducere a volumului de gaze livrat de Gazprom țărilor membre

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (stânga), vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la anunțarea unui plan pentru economisirea gazelor, Bruxelles, 20 iulie 2022.

Uniunea Europeană a spus că o nouă micșorare anunțată de Rusia a volumului de gaze livrat țărilor europene este un „pas motivat politic”.

Declarația a fost făcută de Kadri Simson, comisar european pentru energie, înaintea unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor europeni ai energiei, care discută pe 26 iulie măsuri de urgență pentru reducerea consumului pe timp de vară și economisrea gazelor înaintea sezonului rece.

Cu o zi mai devreme, concernul rus de stat Gazprom a spus că fluxul de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 va fi redus la 33 de milioane de metri cubi pe zi, începând cu 26 iulie. Acest volum reprezintă jumătate din cel de până acum, care era deja de numai 40% din capacitatea normală.

„Știm că nu există niciun motiv tehnic pentru a face acest lucru. Este un pas motivat politic și trebuie să fim pregătiți. Tocmai din acest motiv, reducerea preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie înțeleaptă”, le-a spus Simson jurnaliștilor.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 26 iulie că volumul de gaze livrat prin Nord Stream 1 se reduce din cauza unei turbine defecte, care a fost trimisă la reparații în Canada. Peskov a spus că turbina se află deja în drum înapoi în Rusia și și-a exprimat speranța că va ajunge în curând, dar că sancțiunile occidentale contra Rusiei „complică” lucrurile.

Legislație europeană pentru economisirea gazelor pe timp de vară

Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaz, propunând și o legislație de urgență care ar permite Bruxelles-ului să impună țărilor UE reduceri obligatorii cu 15% ale consumului de gaze, în următorii doi ani.

Energia economisită în timpul verii este energie disponibilă pentru iarnă, a spus Comisia Europeană, încurajând înlocuirea gazului cu alți combustibili și economisirea energiei în această vară pentru a se stoca mai mult gaz pentru iarnă.

Se așteaptă ca la reuniunea lor din 26 iulie, miniștrii europeni ai energiei să ajungă la un acord cu privire la normelede urgență ale UE , dar este posibil ca unele țări să-și negocieze excepții, anticipează Reuters.

Jozef Sikela, ministrul Industriei și Comerțului din Cehia, țară care deține președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene, a avertizat că e necesară reducerea consumului și a dependenței de importurile din Rusia, pentru că președintele rus Vladimir Putin „va continua să-și facă jocurile murdare prin abuz și șantaj” în domeniul aprovizionării cu gaze.

Reducerea anunțată de Gazprom „este doar încă o dovadă suplimentară... că trebuie să luăm lucrurile în propriile mâini”, a spus Sikela.

Scopul planului european este de a asigura funcționarea industriilor și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele, în timp ce altele vor trebui să facă reduceri, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene. Planul ar putea include reducerea căldurii în clădirile publice și încurajarea familiilor să folosească mai puțină energie acasă.

Pentru a atinge acest obiectiv, Bruxelles-ul a sugerat diverse măsuri prin care statele membre pot încuraja reducerea cererii și a consumului de gaze de către sectorul public, întreprinderi și gospodării.

### Vezi și... ### Planul UE pentru a petrece iarna fără gaz rusesc