Linkuri accesibilitate

Zelenski cere sancțiuni mai dure împotriva Rusiei din cauza „războiului gazelor” declanșat de Gazprom


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat Europa să riposteze la „războiul gazelor” al Rusiei prin intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, după ce Gazprom a anunțat că va reduce livrările zilnice de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 la 20% din capacitate în cursul acestei săptămâni.

Zelenski a spus în discursul său video din seara zilei de 25 iulie că Rusia a lansat o nouă amenințare cu gazul la adresa Europei, numind-o „un război deschis al gazului pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite”.

Gigantul rus de stat Gazprom invocase anterior „starea tehnică” a unei alte turbine de pe gazoduct, spunând că începând cu 27 iulie va întrerupe funcționarea acesteia. Compania a precizat că acest lucru va duce la scăderea debitului la 33 de milioane de metri cubi pe zi - jumătate din cantitatea actuală.

Gazprom a reluat săptămâna trecută fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 după o pauză de 10 zile pentru întreținere, dar numai la 40% din capacitatea conductei. Rusia a declarat că a fost nevoită să reducă volumul din cauza întârzierii cu care i-a parvenit turbina trimisă în Canada pentru întreținere. La 25 iulie, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania a reafirmat poziția Berlinului potrivit căreia reducerile nu sunt necesare din cauza unor probleme tehnice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG