UE, decisă să folosească active rusești înghețate pentru refacerea Ucrainei

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la o întâlnire cu oficiali din Kosovo, la Priștina, 30 octombrie 2023.

Rusia va confisca bunuri aparținând statelor Uniunii Europene pe care le consideră neprietenoase dacă blocul „fură” fonduri rusești înghețate în încercarea de a finanța reconstrucția Ucrainei, a declarat duminică unul din principalii aliați politici ai președintelui Vladimir Putin.

Avertismentul lui Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat – camera inferioară a Parlamentului ucrainean, a venit după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că executivul UE lucrează la o propunere de a folosi o parte din profiturile obținute din activele înghețate ale statului rus pentru a ajuta Ucraina și reconstrucția ei postbelică, relatează Reuters.

Von der Leyen a precizat că planul se bazează pe o decizie politică mai veche a Uniunii Europene de a obliga Moscova să participe la reconstrucția Ucrainei, distrusă de războiul provocat de invazia Rusiei. „Rusia ar trebui să fie singura care finanțează refacerea Ucrainei”, declara recent pentru Financial Times și Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu.

La Moscova, Veaceslav Volodin a avertizat că, dacă UE nu renunță la idee, reacția Moscovei va lovi mai tare economiile UE, decât va avea de suferit Rusia.

Vineri, von der Leyen a precizat că valoarea fondurilor rusești înghețate este de peste 200 de miliarde de euro, și a promis că un „plan realist” privind modul cum ar putea fi folosite câștigurile de pe urma acestor fonduri ar trebui prezentat la începutul lunii decembrie.

Între timp, miniștrii de finanțe din UE analizează principiile care vor sta la baza unui astfel de mecanism.

„Vom prezenta o propunere pentru a găsi o modalitate de a utiliza câștigurile de pe urma acelor active, de care în prezent beneficiază numai un număr limitat de instituții financiare din UE”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

Activele au fost înghețate din februarie 2022, când Occidentul a introdus o serie de sancțiuni pentru a submina capacitatea Rusiei de a finanța războiul împotriva Ucrainei, în special prin blocarea accesului Băncii Centrale la rezervele sale valutare. Majoritatea activelor rusești înghețate sunt în Belgia, aproape 180 de miliarde de euro.

Riscuri financiare reale

Inițiativa UE se lovește de multe obstacole, mai ales de ordin legislativ. Unii oficiali europeni, citați de Financial Times (FT) avertizează că s-ar putea crea un precedent riscant, pentru că ar pune sub semnul întrebării principiul care garantează securitate rezervelor valutare.

Banca Centrală Europeană a avertizat că utilizarea fondurilor înghețate ale statului rus, chit că este vorba numai de câștigurile de pe urma lor, ar putea neliniști alte bănci centrale, care ar putea renunțat la activele în euro, slăbind în cele din urmă moneda unică europeană.

Totodată, ar putea să fie nevoie de amendarea jurisdicției care reglementează înghețarea activelor, mai relatează FT.

Marea Britanie și Statele Unite și-au exprimat deja sprijinul pentru ideea UE.

Kievul, UE și Banca Mondială estimau anul trecut în septembrie costul reconstrucției și refacerii Ucrainei la puțin sub 350 de miliarde de euro. De atunci, atacurile rusești cu rachete și drone au deteriorat și mai mult infrastructura civilă de bază a Ucrainei, cum ar fi centrale electrice, drumuri și poduri și locuințe.

### Vezi și... ### „Exproprieri culturale”: Rusia confiscă tot mai multe obiecte de artă din Ucraina ocupată