UE: inflație record și previziuni îngrijorătoare pentru iarnă

O recesiune hibernală în zona euro pare acum inevitabilă, după ce inflația din zona euro a atins un record de 10,7%.

Inflația din zona euro a crescut peste pragul de 10% în luna octombrie, evidențiind gravitatea crizei costului vieții din Uniunea Europeană și punând mai multă presiune asupra Băncii Centrale Europene.

În septembrie, Banca Centrală Europeană a efectuat cea mai mare majorare a dobânzii din istoria sa, adică 75 de puncte de bază, ducând rata oficială la 1,25%. BCE a anunțat și noi creșteri ale ratelor dobânzilor în lunile următoare, fără a ține cont de consecințele asupra creșterii economice și a forței de muncă.

Your browser doesn’t support HTML5

UE: inflație record și previziuni îngrijorătoare pentru iarnă

Evident, conflictul din Ucraina și instrumentalizarea de către Rusia a livrărilor de gaze spre Europa, ca represalii pentru sancțiunile economice, au contribuit la creșterea prețurilor la energie. În plus, cea mai recentă intervenție a OPEC a „turnat gaz peste foc” — pentru a spune așa — prin reducerea producției de combustibili fosili. Pentru a ajuta gospodăriile să treacă peste această perioadă, guvernele europene sporesc acum măsurile de sprijin fiscal.

Uniunea Europeană a implementat un răspuns coordonat între statele membre pentru a consolida securitatea energetică a Europei în așteptarea iernii. Măsuri care probabil vor avea consecințe grave asupra producției industriale și asupra țărilor cu un sector industrial puternic (Germania și Suedia de exemplu). UE și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv de umplere a stocurilor de gaze naturale la 80% pentru această lună noiembrie – obiectiv atins cu succes – pentru a evita întreruperi majore în aprovizionarea cu energie în timpul iernii.

Inflația cu două cifre

Datele preliminare publicate luni de biroul de statistică al Europei, Eurostat, au arătat că inflația totală a ajuns la 10,7% anual în această lună. Asta reprezintă cel mai ridicat prag lunar al inflației înregistrat vreodată de la formarea zonei euro. Blocul format din 19 membri s-a confruntat cu prețuri mari, în special la energie și alimente, în ultimele 12 luni. Dar creșterile au fost accentuate de invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

### Vezi și... ### Proteste în Europa occidentală contra creșterii costului vieții

Acest lucru s-a dovedit a fi din nou inevitabil, costurile cu energia fiind estimate a fi avut cea mai mare creștere anuală în octombrie, la 41,9% de la 40,7% în septembrie. Prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut și ele în aceeași perioadă, urcând cu 13,1% de la 11,8% în luna precedentă.

Inflația în Italia a depășit 12%

Datele de luni vin după ce țările individuale au raportat estimări rapide îngrijorătoare săptămâna trecută. În Italia, inflația totală a depășit previziunile analiștilor, atingând 12,8%. Germania a anunțat că inflația a crescut la 11,6%, iar în Franța cifra a ajuns la 7,1%. Diferitele valori reflectă măsurile luate de guvernele naționale, precum și nivelul de dependență pe care națiunile lor îl au sau nu de hidrocarburile rusești.

### Vezi și... ### Guvernul german promite ajutoare economice pentru a combate inflația și criza energetică

Banca Centrală Europeană - a cărei țintă principală este controlul inflației - a confirmat joi noi creșteri ale ratelor dobânzilor în lunile următoare, în încercarea de a reduce prețurile. Într-o declarație, BCE a spus că a făcut „un progres substanțial” în normalizarea ratelor din zona euro, dar că „se așteaptă să crească în continuare ratele dobânzilor, pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la ținta pe termen mediu de 2%.

Până acum, zona euro a evitat o recesiune, dar o încetinire economică este evidentă. Mai mulți economiști prevăd că va exista o contracție a PIB-ului în trimestrul curent.

Sunt, totuși, și țări din zona euro în care inflația a crescut chiar cu peste 20%. Acestea includ Estonia, Letonia și Lituania.