UE preocupată și de vaccinarea țărilor din Parteneriatul Estic (R. Strugariu)

Structurile europene, Parlamentul și Comisia sunt constant preocupate și de problema de a livra vaccinuri țărilor din Parteneriatul Estic, dar ajutorul concret sub formă de donații de vaccinuri depinde în mare parte și de volumul de vaccinuri disponibil pe piață, care acum este mult mai mic decât cererea – a declarant europarlamentara Ramona Strugariu, vicepreședinta Comisiei de asociere UE – R. Moldova.

### Vezi și... ### Ramona Strugariu: Din partea parlamentului am văzut o tentativă de respingere a sprijinului UE

Într-un interviu cu Europa Liberă, Strugariu a precizat că „pe 11 februarie iarăși avem o decizie importantă cu un program de 40 de milioane de euro pentru a susține capacitatea de vaccinare a statelor din Parteneriatul Estic. Eu sunt conștientă că sunt pași poate mai mici” decât așteptările, a spus europarlamentara din grupul Renew Europe, dar odată cu creșterea numărului de vaccinuri disponibile Uniunii Europene „vom fi capabili să furnizăm mai repede și către statele din Parteneriatul Estic”.

În contextual pandemiei de coronavirus, a mai spus Strugariu, „este firesc ca toată lumea să fie ajutată” dar „ cu cât efortul acesta comun, agregat” al R. Moldova de respectare a agendei europene „este mai vizibil, cu atât și sprijinul poate fi mai aproape și mai bine concretizat”.

În contextual actualei confruntări politice din R. Moldova, între un parlament dominat de o majoritate informală anti-prezidențială și o președinție deschis pro-europeană, Ramona Strugariu atrage atenția că un guvern susținut de această majoritate ar putea avea o mare problem de „ credibilitatea la nivel european, la nivel de reforme, la nivel de sprijin”.