Guvernele Uniunii Europene au ajuns la un acord cu Ungaria, informează agenția de presă Reuters. Acordul stabilește ajutorul financiar pentru Ucraina în 2023 și obține aprobarea Budapestei pentru un impozit minim global pe profit, toate acestea în schimbul flexibilității UE în ceea ce privește fondurile plătite Ungariei.
Complexul acord a fost încheiat după luni de dispute între instituțiile UE, țările membre și Ungaria și a fost explicat pentru Reuters de consiliul care reprezintă guvernele membre ale UE și de diplomați care au vorbit sub anonimat. Consecința acestui acord este că Ucraina va primi 18 miliarde de euro de la bugetul UE anul viitor.
Budapesta s-a opus prin veto efectuării plăților prin acest mijloc comunitar, mai stabil, mai previzibil și mai ieftin, în locul împrumuturilor bilaterale pe care țările membre le-au acordat Kievului.
### Vezi și... ### Guvernul Orban preia „profiturile suplimentare” din petrolDe asemenea, Budapesta a fost de acord să renunțe la veto-ul său privind impozitul minim global pe profit de 15%, convenit de OCDE, care va fi aplicat marilor corporații internaționale acolo unde acestea fac bani, și nu acolo unde își stabilesc birourile în scopuri fiscale.
Impozitul minim al OCDE va intra în legislația UE, dacă Polonia își va retrage până miercuri obiecția pe care o are față de această politică, a declarat un diplomat UE.
În schimbul acordului Budapestei, UE va aproba planul Ungariei privind modul de cheltuire a 5,8 miliarde de euro din fondurile UE pentru redresare, chiar dacă niciun ban nu va curge până când Budapesta nu va îndeplini mai multe condiții.
Aprobarea UE era crucială, deoarece, dacă planul de cheltuieli nu ar fi fost stabilit până la sfârșitul anului, Budapesta ar fi pierdut irevocabil 70% din fonduri.
### Vezi și... ### CE propune blocarea unor fonduri UE de miliarde de euro destinate UngarieiDe asemenea, guvernele UE au fost de acord să reducă de la 7,5 miliarde de euro la 6,3 miliarde de euro suma fondurilor UE pentru Ungaria, pe care Comisia Europeană dorea să o înghețe din cauza corupției la nivel înalt și a faptului că Budapesta nu respectă independența instanțelor.
Cele 6,3 miliarde de euro reprezintă 55% din banii UE pe care Ungaria urmează să îi primească până în 2027 de la bugetul UE pentru a reduce diferențele de nivel de trai față de membrii mai bogați ai blocului celor 27 de țări. Comisia dorea să înghețe 65% din bani.
„Am ajuns la un acord: Ungaria renunță la vetoul privind impozitul minim global pe profit și la cel referitor la acordarea ajutorului de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, iar procentul fondurilor de coeziune care urmează să fie înghețat va fi redus la 55% din total și va obține aprobarea planului de redresare”, a declarat un diplomat UE.