Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban preia „profiturile suplimentare” din petrol


Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban

Un decret adoptat de guvernul Ungariei prevede că statul va prelua de joi, 8 decembrie, aproape toate profiturile obținute pe țițeiul mai ieftin importat din Rusia, la o zi după ce cabinetul premierului Viktor Orban a eliminat plafonul prețurilor cu amănuntul la carburanți, pe fondul crizei de aprovizionare.

Reducerea importurilor de țiței prin intermediul oleoductului Drujba din Rusia, lucrările de întreținere prelungite la rafinăria de la Dunăre a grupului petrolier MOL și creșterea cererii de carburanți l-au forțat pe Orban să renunțe la plafonul stabilit acum un an, chiar înainte de începerea sezonului de sărbători.

Orban, un critic vocal al „birocraților de la Bruxelles”, pune acest pas înapoi pe seama sancțiunilor UE împotriva țițeiului rusesc. MOL, principalul grup petrolier și de gaze din Ungaria, a declarat că plafonul de preț este nesustenabil, deoarece marii jucători au încetat să mai importe combustibil din cauza prețurilor scăzute, ceea ce a agravat criza.

Profiturile suplimentare vor merge la buget

„Sancțiunile de la Bruxelles au intrat în vigoare în ultimele zile și de ceea ce ne era teamă nu am scăpat. Prețurile la benzină supuse sancțiunilor sunt acum în vigoare în întreaga Europă", a declarat Orban pe Facebook, adăugând că guvernul său va redirecționa „profiturile suplimentare” obținute din prețurile mai mari către bugetul de stat.

În seara zilei de miercuri, se adopta un decret guvernamental conform căruia, începând de joi, companiile petroliere vor trebui să plătească o rată specială de impozitare de 95% pe diferențele dintre tipurile de petrol Brent și Ural, față de 40% cât era mai înainte, majorând substanțial impozitul excepțional existent pentru a acoperi găurile din buget.

Viktor Orban, reales în aprilie pentru un al patrulea mandat, se confruntă cu cea mai mare provocare economică de până acum: inflația depășește 20%, economia se îndreaptă spre stagnare, iar forintul a scăzut cu 10% față de euro în acest an.

Conform agenției Reuters, guvernatorul băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, l-a avertizat luni pe Orban, în termeni neobișnuit de tranșanți, spunându-i că trebuie să renunțe la toate plafoanele pentru combustibil, diverse alimente și ratele dobânzilor, pentru că economia se află într-o stare precară, cu o inflație încă în creștere.

Compania MOL, al cărei profitul net din trimestrul al treilea a crescut de peste două ori, ajungând la 262,1 miliarde de forinți (672,59 milioane de dolari), plătea o taxă specială de 40% pe diferența Brent-Ural de la sfârșitul lunii iulie.

Acțiunile companiei la bursă au scăzut cu 2,6% miercuri, inversând creșterile inițiale de aproximativ 3% după ce plafonarea prețului la carburanți a fost abandonată peste noapte și trăgând în jos indicele general de referință de la Budapesta.

În condițiile în care guvernul lui Orban încă negociază cu UE cu privire la condițiile de respectare a statului de drept necesare pentru a primi fonduri de redresare în valoare de miliarde de euro, banca centrală își consumă rezervele de valută pentru a reduce presiunea asupra forintului din cauza facturilor în creștere ale importurilor de energie ale Ungariei.

XS
SM
MD
LG