Asistența pe care UE urmează să o ofere R. Moldova vizează domeniile supravegherii aeriene, mobilității, logisticii, comunicațiilor și al apărării cibernetice, se arată în propunerea Înaltului Reprezentant Josep Borrell pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, document consultat de Europa Liberă.
Propunerea a fost înaintată pe 13 martie Consiliului European, care urmează să ia o decizie.
„Discuțiile actuale se axează pe continuarea proiectelor inițiate anterior, dar și lansarea unor proiecte noi care pot include achiziții de radare pentru dotarea subunităților Armatei Naționale responsabile de supravegherea spațiului aerian al țării noastre”, a precizat ministerul.
Anterior, UE a aprobat un ajutor financiar pentru anii 2021 și 2022 în valoare de 47 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acesta presupune asistență pentru asigurarea cu echipament modern a subdiviziunilor medicale și de geniu, dar și pentru fortificarea capacităților logistice, de transport, comunicații și informatică.
La ce vor folosi echipamentele propuse pentru R. Moldova
Ceea ce ar urma să primească Armata Națională este un radar de supraveghere, care ar ajuta la întărirea capacităților sale în domeniul apărării aeriene. Printre echipamente se vor regăsi și vehicule tactice ușoare de înaltă mobilitate, pick-up-uri, stivuitoare, autobuze și camioane.
În sfera de comandă și control, R. Moldova ar urma să primească echipamente de comunicații; în domeniul apărării cibernetice - hardware și software pentru îmbunătățirea infrastructurii TIC (Tehnologii informaționale și comunicații).
Sursele financiare care ar putea acoperi aceste livrări vor fi alocate din fondul EPF, iar de procurări se va ocupa centrul de achiziții militare din Estonia. Componenta de apărare cibernetică va fi implementată de Academia de Guvernare Electronică, tot din Estonia.
„Obiectivul măsurii de asistență este de a contribui la consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova, în vederea sporirii securității naționale, a stabilității și a rezilienței în sectorul apărării, în conformitate cu politica generală a Uniunii privind R. Moldova”, scrie în propunere.
### Vezi și... ### Maia Sandu: Neutralitate nu înseamnă să nu investești în apărarea țăriiLa solicitarea ministrului de Externe
Potrivit documentului, cererea oficială de asistență către Înaltul Reprezentant al UE a fost trimisă de către viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la 6 februarie 2023. În cererea sa, ministrul a solicitat „furnizarea de echipamente în domeniile supravegherii aeriene, mobilității, logisticii, comenzii și controlului și apărării cibernetice”.
În ianuarie, președinta Maia Sandu a vorbit pentru prima dată despre faptul că R. Moldova a cerut Occidentului ajutor pentru a-și consolida capacitățile defensive, în special, sisteme de supraveghere și apărare antiaeriană.
Într-un interviu acordat Europei Libere, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spunea că aproximativ 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică, nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane și trebuie înlocuite cu echipamente mai noi.
### Vezi și... ### Anatolie Nosatîi: „Narativele de neutralitate și de demilitarizare nu mai sunt actuale”De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, spațiul aerian al R. Moldova a fost violat în repetate rânduri de rachete și fragmente de rachete au căzut în localități din nordul țării, de la granița moldo-ucraineană. Autoritățile de la Chișinău au condamnat incidentele, arătând că războiul afectează direct și R. Moldova.