Denumit „Busola competitivității”, planul prevede acțiunile Comisiei Europene pe plan legislativ dar și la nivel de inițiative economice pentru următorii doi ani, în sectoare noi precum inteligența artificială, biotehnologia și tehnologia cuantică.
În conferința de presă susținută cu această ocazie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Europa are „tot ce îi trebuie pentru a reuși în cursa către vârf”, dar a atras atenția că trebuie să-și remedieze „slăbiciunile pentru a recâștiga competitivitatea”, scrie dpa.
„Ceea ce contează este viteza și unitatea. Lumea nu ne așteaptă”, a declarat von der Leyen. Comisia Europeană se află sub presiunea mediului de afaceri, a Partidului Popular European de centru-dreapta și a unor țări ca Franța, pentru a simplifica cerințele de raportare sau de a amâna legislația privind clima, recent aprobată.
Executivul UE susține că în ultimii 20 de ani, blocul comunitar nu a reușit să țină pasul cu alte economii majore, printre care SUA și China, motiv pentru care își propune să depună mai mult efort în a concura cu acestea.
Domeniile pe care Comisia Europeană le vizează și unde dorește să sporească competitivitatea Uniunii sunt inteligența artificială, biotehnologia, industria automobilelor, oțelul și tehnologia cuantică.
Comisia își propune ca pe 26 februarie să prezinte „Acordul industrial curat”, un plan multianual al UE pentru a ajuta industriile mari consumatoare de energie să stimuleze producția de energie curată, alături de idei pentru a stimula aprovizionarea cu energie la prețuri accesibile, notează Reuters.
- Te-ar putea interesa și: Liderii europeni se întrunesc la Budapesta, în umbra victoriei surpriză a lui Trump
În aceeași zi, executivul UE își propune să dezvăluie și planuri de reducere a cerințelor de raportare a afacerilor, axate pe rapoartele de sustenabilitate pe care trebuie să le depună întreprinderile mai mari, regulile de diligență necesară și un sistem care va defini ce investiții pot fi etichetate ca fiind „prietenoase cu clima”.
Comisia spune că acesta va fi primul dintr-o serie de pachete de simplificare în efortul său de a reduce sarcina de raportare cu cel puțin 25% și pentru firmele mai mici cu cel puțin 35%, așteptându-se la o reducere cu circa 37,5 miliarde de euro a costurilor pe parcursul a cinci ani.
Foaia de parcurs a „Busolei competitivității” mai include, de asemenea, o propunere de a favoriza companiile europene în licitațiile publice și o propunere ca Comisia să coordoneze politicile naționale în infrastructura energetică, cum ar fi rețelele electrice și stocarea.
Executivul UE ar putea avea un rol de coordonare similar în investiții și în construirea infrastructurii digitale și a utilizării inteligenței artificiale, precum și în domenii cheie de producție, cum ar fi medicamentele critice.
Alte idei analizate vizează și un regim juridic special pentru companiile inovatoare, dar și achiziții comune de către UE în ansamblu de materii prime critice și crearea unei piețe europene unice și integrate pentru industria de apărare.
Blocul comunitar se confruntă și cu provocări din partea noii administrații americane a președintelui Donald Trump, care promite să anuleze reglementările corporative americane, îndemnând și UE să adopte măsuri similare, pentru a facilita afacerile.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te