Alături de aceste subiecte, liderii UE vor discuta și despre sprijinul acordat Ucrainei, imigrația, economia și scăderea competitivității blocului comunitar. Întrevederile vor avea loc pe platforma summitului Comunității Politice Europene, la care participă și președinta recent realeasă a R. Moldova, Maia Sandu, dar și liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.
Deși liderii europeni l-au felicitat pe Trump cu ocazia realegerii, aceștia încă se confruntă cu o serie de incertitudini în ce privește sprijinul american pentru Ucraina în fața invaziei rusești, întrebări privind angajamentul Washingtonului privind NATO, pus la îndoială de președintele ales al SUA și posibilitatea unor tarife la exporturile europene către Statele Unite.
La această incertitudine se adaugă și căderea coaliției tripartidă din Germania, după ce miercuri seara, cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe ministrul său de finanțe și a deschis calea alegerilor anticipate.
Discuții mai serioase, notează presa internațională, sunt așteptate la Bruxelles, în decembrie, la o nouă reuniune a liderilor UE.
Summit cu surprize și organizator mai puțin plăcut
Reuters scrie că unii oficiali europeni sunt nervoși legat de planificarea summitului, care a fost făcută de premierul maghiar Viktor Orban, a cărui țară deține președinția semestrială a UE, perioadă în care a fost dur criticat pentru vizitele sale la Moscova și în Georgia, dar și pentru că este unul din puținii care au așteptat și s-au bucurat cel mai mult de revenirea lui Trump la Casa Albă.
Speculațiile cu privire la surprizele pe care gazda Orban le-ar putea avea incluse în întâlnirea liderilor europeni includ o conferință video cu Trump, a cărui victorie în fața vicepreședintei democrate Kamala Harris în alegerile de marți, 5 noiembrie, a fost sărbătorită deja de liderul maghiar naționalist.
Alături de Orban, fericit de victoria lui Trump s-a declarat și președintele populist al Serbiei, Aleksandar Vučić, care este și el invitat la summitul de joi de la Budapesta, scrie AP.
Discuții pe platformă extinsă
Prima zi a reuniunii liderilor europeni se va desfășura pe platforma Comunității Politice Europene, creată la inițiativa lui Macron în 2022 și care a avut una din edițiile sale în R. Moldova, în 2023.
Agenda întrunirii, la care au fost invitați peste 40 de lideri, inclusiv din afara UE, cum ar fi din Marea Britanie sau Turcia, prevede un schimb de opinii care, potrivit Comisiei Europene, ar trebui să conducă la un angajament reînnoit de sprijinire a Ucrainei, înainte de sesiunile separate privind migrația și securitatea economică.
Ultimul subiect, notează Reuters, ar putea viza o examinare mai atentă a investițiilor străine și controale mai coordonate ale exporturilor și fluxurilor de tehnologii către rivali precum China. Presiunea SUA pentru astfel de controale ar putea crește și mai mult atunci când Trump va reveni la Casa Albă în ianuarie.
Georgia și competitivitatea în declin a UE, pe agendă
Seara, cei 27 de lideri a UE vor analiza relațiile transatlantice, precum și situația din Georgia, unde partidul de guvernământ Visul Georgian, considerat din ce în ce mai pro-rus, a câștigat alegerile contestate din 26 octombrie. UE a înghețat cererea de aderare a Georgiei din cauza preocupărilor legate de regresul democratic.
Oficialii UE mai speră că în urma sesiunii de dineu a liderilor blocului comunitar să fie adoptată o poziție comună de felicitare a lui Trump și de evidențiere a importanței bunelor relații dintre SUA și UE, subliniind totodată că clubul celor 27 are propria agendă.
Summitul UE se va încheia vineri, 8 noiembrie, cu o dezbatere privind competitivitatea Uniunii, care va include o prezentare a fostului șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în prezența succesoarei sale, Christine Lagarde.
La solicitarea Comisiei Europene, Draghi a redactat un raport privind modul în care UE ar trebui să mențină competitivitatea economiei sale în curs de ecologizare, pe fondul provocărilor venite din partea Chinei și a SUA, într-o perioadă de incertitudini globale crescânde.
În raportul său de aproape 400 de pagini, Draghi a afirmat că blocul comunitar are nevoie de investiții de circa 750-800 de miliarde de euro pe an, idee contestată însă de guvernele frugale din UE, în special la capitolul privind obținerea sumei prin activele comune ale UE.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te