Linkuri accesibilitate

Bulboaca-lângă-Oxford: în Anglia se reunește Comunitatea Politică Europeană. Participă și Maia Sandu


Palatul Blenheim este considerat una din capodoperele arhitecturii „rurale” nobiliare din Anglia.
Palatul Blenheim este considerat una din capodoperele arhitecturii „rurale” nobiliare din Anglia.

La Palatul Blenheim, din sud-estul Angliei, are loc al patrulea summit al Comunității Politice Europene, un for consultativ apărut din inițiativa Franței după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

La reuniunea din Anglia de joi, 18 iulie, au fost invitați 47 de șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vor fi reprezentate, de fapt, ca și la edițiile trecute, toate țările europene cu excepția Rusiei și Belarusului.

Tot ca și edițiile trecute, cea de la Palatul Blenheim va fi consacrată mai ales situației din Ucraina, dar vor fi discutate de asemenea probleme legate de energie, securitate, democrație și migrație.

Republica Moldova va fi reprezentată de președinta Maia Sandu, care a găzduit summitul de la Bulboaca, din 1 iunie 2023, al Comunității Politice Europene. Ea va prezida de data aceasta, împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, o masă rotundă despre „apărarea democrațiilor”.

O fotografie devenită deja iconică: la 1 iunie 2023, Moldova a găzduit cea mai mare reuniune europeană din istoria ei, cea de la Bulboaca.
O fotografie devenită deja iconică: la 1 iunie 2023, Moldova a găzduit cea mai mare reuniune europeană din istoria ei, cea de la Bulboaca.

Uniunea Europeană va fi reprezentată de Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la capăt de mandat după ce alegerile europene din 6-9 iunie au adus un nou Parlament European.

Primele trei reuniuni la vârf au fost găzduite de Cehia (Praga, 6 octombrie 2022), Moldova (Bulboaca, 1 iunie 2023) și Spania (Granada, 6 octombrie 2023). Următoarea ediție, după cea engleză, va fi la 7 noiembrie 2024 în Ungaria, țară care deține președinția rotativă a UE în a doua jumătate a anului curent.

Acasă la Sir Winston

Palatul Blenheim, aflat la Woodstock, la mică distanță de Oxford, desemnat obiect de patrimoniu UNESCO în 1987, a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea și este cunoscut mai ales ca locul nașterii lui Sir Winston Churchill, premierul conservator britanic din Al Doilea Război Mondial.

Mai recent, el s-a aflat pe harta vizitei de lucru în Regatul Unit a președintelui american Donald Trump, care a fost primit în iulie 2018, la Palatul Blenheim, de prim-ministra conservatoare britanică Theresa May.

Trei oaspeți la Palatul Blenheim: Melania Trump, Donald Trump și Theresa May la 12 iulie 2018.
Trei oaspeți la Palatul Blenheim: Melania Trump, Donald Trump și Theresa May la 12 iulie 2018.

Cel mai bizar incident in istoria recentă a Palatului Blenheim a fost furtul unei toalete de aur din interiorul lui. „Tronul” din aur de 18 karate, creat de artistul conceptual italian Maurizio Cattelan în 2016, la Florența, a fost furat când era accesibil ca parte dintr-o expoziție găzduită de palat, în septembrie 2019.

Sculptura, a cărei valoare era estimată la vreo 6,5 milioane de dolari, fusese împrumutată de la Muzeul Guggenheim din New York și era conectată la sistemul de canalizare al palatului englez, așa că furtul a provocat, potrivit presei britanice de atunci, „daune și inundații” în clădire.

Sculptura „America”, fusese pusă la dispoziția vizitatorilor muzeului Guggenheim de la New York înainte să fie furată de la Blenheim.
Sculptura „America”, fusese pusă la dispoziția vizitatorilor muzeului Guggenheim de la New York înainte să fie furată de la Blenheim.

Un summit cu lideri obosiți?

Unele publicații europene au observat că la summitul din Anglia nu participă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Motivul este simplu: în aceeași zi, ea încearcă să obțină un nou mandat la conducerea executivului UE la ședința plenară a noului Parlament European, la Strasbourg.

Politico scrie că pentru unii lideri europeni, summitul vine într-un moment cam nepotrivit, când mulți ar prefera să fie deja în vacanță, obosiți inclusiv de alte asemenea reuniuni la vârf - cea mai recentă a fost summitul aniversar NATO de la Washington, din 9-11 iulie.

Pe de altă parte, cum notează aceeași publicație, summitul este o ocazie pentru noii guvernanți britanici, laburiștii conduși de Keir Starmer, să încerce să prezinte foștilor colegi din UE o Mare Britanie mai puțin eurosceptică, dornică să-și refacă parțial legăturile cu continentul, după Brexit.

Editorul Europei Libere pe probleme europene, Rikard Jozwiak, observă că „există un sentiment de urgență că Marea Britanie și UE au nevoie de o apropiere politică. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina este unul dintre motive, dar perspectiva tot mai mare a unei alte președinții Trump peste Atlantic este ceva care obsedează mințile politice atât pe continent, cât și în noul guvern de centru-stânga de la Londra.”

„Nu vă așteptați la progrese mari deja la întâlnirea de la Blenheim”, avertizează expertul nostru, anticipând, totuși, că vor avea loc acolo măcar discuții bilaterale interesante.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG