Linkuri accesibilitate

Maia Sandu cere sprijin pentru a proteja R. Moldova de ingerințele Rusiei


Președinta Maia Sandu la summitul CPE de la Granada, Spania, 5 octombrie 2023.
Președinta Maia Sandu la summitul CPE de la Granada, Spania, 5 octombrie 2023.

„Vom reuși să construim democrația, dar și să ne protejăm țara și cetățenii” de ingerințele din afară, în primul rând ale Rusiei, a declarat președinta Maia Sandu în Spania, înainte de începerea summitului Comunității Politice Europene, la care participă peste 50 de lideri europeni.

Vorbind jurnaliștilor la Granada, președinta a spus că Rusia „încearcă în continuare să împiedice procesul democratic în R. Moldova și integrarea europeană” a țării, dar Moldova are acum „aliați puternici”.

Președinta a mai spus că va cere liderilor europeni să sprijine lupta cu „dezinformarea și propaganda” Rusiei, dar și cu cei „folosiți de Rusia ca să submineze democrațiile și statele noastre”.

Miercuri, Parlamentul de la Chișinău, dominat de PAS, a adoptat în două lecturi amendamentul la Codul Electoral prin care se interzice unor membri ai Partidului Șor (scos în afara legii) să participe la alegeri în următorii 3 ani. Astfel a fost răsturnată decizia dată cu o zi mai devreme de Curtea Constituțională, care anulase restricția colectivă de a candida, impusă membrilor partidului declarat anticonstituțional.

Președinta Maia Sandu participă la prima zi a summitului de la Granada, care reunește țările CPE, grup informal de dezbateri creat cu doi ani în urmă la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, gândit să aducă împreună țările UE și cele asociate și candidate.

La Granada se află și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui prezență nu a fost sigură până în ultimul moment. Absent din nou, cum a fost și la summitul de la Bulboaca, este președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Vineri, va avea loc un summit informal strict al Uniunii Europene, care se așteaptă să fie dominat de două probleme: combaterea migrației ilegale și viitoarea extindere a Uniunii Europene, cu țări precum Ucraina, R. Moldova și o serie de state din Balcanii de Vest.

Discuțiile pe tema extinderii au provocat deja tensiuni între statele membre, din cauza costurilor probabile, dar și a reformelor interne pe care le-ar presupune în UE.

Înainte de începerea summit-ului CPE de la Granada, Parlamentul European a adoptat joi, 5 octombrie, o rezoluție prin care recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul anului curent.

Ambiția declarată a Chișinăului este ca Moldova să fie admisă în UE încă în 2030, dată menționată de mai multe ori și de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Ucraina, care la fel ca R. Moldova a primit anul trecut statutul de țară candidată, crede chiar că ar putea încheia procesul de negocieri de aderare în doi ani, după cum declara recent premierul Denis Șmîhal într-un interviu cu Politico.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG