UE vrea să economisească, dar prețul la gaz explodează

Prețul gazului natural pe piața internațională a ajuns la circa 2.170 dolari pentru o mie de metri cubi

Prețul gazului natural pe piața internațională a continuat să crească miecuri, depășind pragul de 214 euro/ Megawatt oră (circa 2.170 dolari pentru o mie de metri cubi) pentru contractele „future” din august, deși cu o zi mai devreme, Uniunea Europeană a decis să-și reducă, în următoarele opt luni, consumul de gaze cu 15 %. Raționalizarea vine ca reacție la o nouă reducere a livrărilor de gaze rusești spre Germania și Europa prin conducta Nord Stream 1, reducere care a început de miercuri 27 iulie.

Decizia Uniunii Europene nu a calmat piețele internaționale: prețul gazului a ajuns chiar la 217 euro/ Megawatt oră pentru contractele „future” din noiembrie (aproximativ 2.200 de dolari pe mia de metri cubi). Sunt prețuri de aproape 10 ori mai mari decât acum un an.

Țările UE s-au angajat să-și reducă voluntar consumul de gaze cu cel puțin 15% în următoarele opt luni, dar marți, miniștrii energiei au acceptat și un lung șir de derogări, astfel că experții au calculat că reducerea va fi mai degrabă de 10%. În plus, Comisiei Europene i-a fost luată posibilitatea de a declara eventual stare de urgență energetică, ceea ce automat ar fi obligat țările membre să economisească 15%. Acum, această decizie poate fi luată numai printr-o majoritate calificată.

### Vezi și... ### Uniunea Europeană aprobă raționalizarea consumului de gaze