Un blogger armean, apropiat de Șor, nu a fost lăsat să intre în R. Moldova

Mika Badalian face parte din conducerea organizației „Evrazia”, fondată la Moscova, în aprilie 2024, de o fostă contabilă a partidului lichidat „Șor”.

Bloggerul pro-rus Mika Badalian n-a fost lăsat să intre în Republica Moldova pe 26 iulie. Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor spun că acestuia „nici nu i s-a permis să iasă din avion”. Poliția de Frontieră spune că bloggerul n-a întrunit condițiile de intrare.

Badalian afirmă că la Chișinău urma să anunțe lansarea unui nou proiect al ONG-ului rusesc „Evrazia” (Eurasia), intitulat „Voluntarii Eurasiei”. Scopul anunțat al proiectului este informarea cetățenilor moldoveni despre ceea ce autorii acestuia numesc „problemele aderării la UE” și beneficiile cooperării eurasiatice.

Bloggerul susține că a întâmpinat dificultăți încă de la începutul călătoriei, la Erevan, unde operatorul zborului spre Chișinău, compania Fly One, îi refuzase înregistrarea. Recent, Fly One a înăsprit regulile pentru pasageri și a introdus controale de securitate suplimentare pe ruta Erevan-Chișinău.

Badalian afirmă că a fost lăsat în cele din urmă să urce la bordul avionului, după ce a relatat despre incident pe canalul său de Telegram. Însă, ajuns la Chișinău, Poliția de Frontieră nu i-a permis să intre în țară și „nici să părăsească avionul”, afirmă reprezentanți ai „Evrazia” din Chișinău.

Șefa biroului de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a spus Europei Libere că Badalian „nu a întrunit condițiile legale de intrare” în R. Moldova.

Ce este „Evrazia”

Organizația necomercială „Evrazia” a fost fondată la Moscova, în aprilie 2024, de o fostă contabilă a partidului lichidat „Șor”, Nelli Parutenko.

Europa Liberă a scris că lansarea proiectului a avut loc exact în aceeași încăpere de la Moscova, unde își desfășoară evenimentele și un institut de cercetare NIIKR, întemeiat de ofițerii pensionați din FSB și KGB.

Badalian face parte din conducerea organizației „Evrazia”, alături de deputata în Duma de Stat a Rusiei, Aliona Arșinova, cu trecut politic la Tiraspol.

Badalian este cunoscut pentru poziția sa pro-rusă și colaborează cu agențiile de stat rusești Russia Today și Sputnik, interzise în Republica Moldova și mai multe țări europene. În septembrie 2023, el a fost reținut de serviciile de securitate armene pentru trafic ilegal de arme.

Organizația pe care o reprezintă Badalian ar fi, de asemenea, implicată în plăți ilegale către pensionarii și angajații de stat din autonomia găgăuză prin intermediul cardurilor „Mir”, scriau în aprilie 2024 jurnaliștii portalului nokta.md.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te