Linkuri accesibilitate

O deputată rusă cu trecut politic la Tiraspol, plimbă tineri moldoveni la Moscova


Deputată Dumei de Stat, Aliona Arșinova (dreapta) alături de Diana Spotarenco, Miss Moldova-2023, la înmânarea unei diplome a programului „Cunoaște Rusia”, 22 mai 2024
Deputată Dumei de Stat, Aliona Arșinova (dreapta) alături de Diana Spotarenco, Miss Moldova-2023, la înmânarea unei diplome a programului „Cunoaște Rusia”, 22 mai 2024

Zeci de tineri din R. Moldova au călătorit primăvara aceasta în Rusia cu sprijinul unor structuri apropiate Kremlinului și oligarhului moldovean fugar, Ilan Șor. Europa Liberă a documentat cine este una din organizatoarele excursiilor.

„Suntem pașnici, vrem pur și simplu să fim prieteni”, declara într-un apel adresat Chișinăului, pe 22 mai, deputata rusă, Aliona Arșinova, vorbind postului RT, interzis în R. Moldova, UE și alte țări pentru propaganda războiului.

Vicepreședintă a fracțiunii parlamentare a partidului puterii „Rusia Unită” la numai 39 de ani, Arșinova figurează pe listele de sancțiuni ale Occidentului pentru că a sprijinit împreună cu întreaga Dumă de Stat invazia rusească din Ucraina.

Cu Voronin și Guțul în „Evrazia”

Din aprilie, Arșinova conduce, în calitate de președintă de consiliu director, o organizația non-profit, „Evrazia”. Își propune să „împrietenească din nou” fostele republici sovietice, aducând tineri din aceste țări în vizite la Moscova, pentru a „cunoaște Rusia nu din presă”.

De la Chișinău, Arșinova este ajutată politic de fostul președinte comunist, Vladimir Voronin, iar de la Comrat - de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Ambii au fost de față, pe 24 aprilie, la o prezentare făcută „Evraziei”, la Moscova. Voronin a fost acolo virtual, iar Guțul - în persoană, pentru că a participat și la lansarea noii formațiuni, „Pobeda”, a fugarului Ilan Șor.

Logistic, Arșinova este asistată de Nelli Parutenco, fostă contabilă la primăria din Orhei în mandatul de primar al lui Șor. Fugită la Moscova în 2022, pentru a se ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor, Parutenco este astăzi directoarea „Evraziei”.

În luna mai, „Evrazia” a dus în excursie la Moscova zeci de tineri din Chișinău, Bălți și Comrat. Din ultimul grup, a făcut parte „Miss Moldova-2023”, Diana Spotarenco, liderul organizației de tineret „Next Generation”, Nicolai Șicolai, consilierul local din Comrat, Ivan Panea, membru al partidului pro-rus,„Renaștere”, și alții.

La lansarea organizației „Evrazia”, la Moscova, pe 24 aprilie. Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în persoană (la masă, prima din dreapta), și fostul președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, virtual (pe ecranul din spate).
La lansarea organizației „Evrazia”, la Moscova, pe 24 aprilie. Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în persoană (la masă, prima din dreapta), și fostul președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, virtual (pe ecranul din spate).

Legăturile deputatei Arșinova la Tiraspol

Născută la Dresda, în 1985, în familia unui militar rus, Arșinova a ajuns la Tiraspol după retragerea forțelor sovietice din Germania și a copilărit în regiunea transnistreană.

Între 2005 și 2010, a condus aripa de tineret al partidului „Prorîv” din stânga Nistrului, creat de Dmitri Soin, un fost ofițer al așa-zisul minister al securității de stat de la Tiraspol, intrat în politică. Dat în căutare de autoritățile de la Chișinău pentru omucidere, Soin a fost capturat la Kiev, în 2014, dar ar fi reușit să fugă ulterior în Rusia.

Mutată și ea la Moscova, în 2007, și ajunsă deputată a partidului puterii, „Rusia Unită”, Arșinova l-a adăpostit acolo o vreme și pe Soin, înainte de incidentul de la Kiev.

Cariera politică a lui Arșinova în Rusia a luat avânt în 2023, când a devenit a doua persoană din conducerea fracțiunii parlamentare a „Rusiei Unite”.

Îngrijorări și avertismente la Chișinău

O investigație a portalului de limbă rusă, The Insider, sugerează că serviciile speciale ale Rusiei creează organizații non-profit de tipul „Evraziei” pentru a racola simpatizanți în alte țări, inclusiv acolo unde numărul diplomaților ruși a fost redus masiv în ultimii ani în urma invaziei rusești în Ucraina.

Ținte ar fi în primul rând studenții cei mai promițători și tineri cercetători. Investigația The Insider se concentrează pe activitatea unui institut de cercetare în domeniul comunicațiilor, lansat exact în aceeași încăpere de la Moscova, unde a mers, în aprilie, Evgenia Guțul la prezentarea „Evraziei”.

La Chișinău, autoritățile pro-europene cred că Rusia ar pregăti cu ajutorul formațiunilor lui Șor acțiuni de destabilizare înainte de alegerile prezidențiale și referendumul despre aderarea la Uniunea Europeană, din 20 octombrie, și că ar folosi cărăuși pentru a aduce din Rusia bani pentru activități politice.

Transferurile între cele două țări sunt blocate datorită sancțiunilor impuse de Occident Rusiei în sectorul bancar.

În aprilie, poliția de frontieră moldoveană a spus că a confiscat peste un milion de dolari, la Aeroportul Internațional Chișinău, de la suporterii lui Șor care se întorceau de la Moscova de la lansarea blocului „Pobeda”.

Pe 23 mai, s-au plâns că au fost percheziționați la aeroport și membrii ultimului grup de beneficiari ai călătoriilor la Moscova oferite de „Evrazia” și Aliona Arșinova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG