Linkuri accesibilitate

La Soci, pe banii organizatorilor: Cum a fost „Garda tânără” a socialiștilor la festivalul lui Putin


Reprezentanți ai „Gărzii Tinere” a Partidului Socialiștilor din R. Moldova, alături de colegii lor din Rusia, la Festivalul mondial de tineret de la Soci.
Reprezentanți ai „Gărzii Tinere” a Partidului Socialiștilor din R. Moldova, alături de colegii lor din Rusia, la Festivalul mondial de tineret de la Soci.

Poza Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin la un recent festival la Soci a umbrit prezența la eveniment a PSRM, principalul partid al opoziției moldovene. Acum, un lider socialist spune că „Garda tânără” a decis singură să meargă la Soci, iar „Garda tânără”- că a mers doar pentru cultură, nu politică.

Peste 60 de activiști ai Partidului Socialiștilor (PSRM) s-au numărat printre participanții la ceea ce Rusia a numit „Festivalul mondial de tineret”, care a avut loc între 1 și 7 martie la Soci și a fost organizat prin decretul președintelui rus, Vladimir Putin.

O prezență mai stridentă la festival a avut un alt partid pro-rus, „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. „Renaștere” a participat nu doar prin guvernatoarea găgăuză Guțul, care a avut o scurtă întrevedere cu Putin, ci și prin aproximativ 70 de membri ai organizației sale de tineret, „Next Generation”.

Europa Liberă a aflat că socialiștii moldoveni, membri ai organizației de tineret a PSRM, „Garda tânără”, au ajuns la Soci pe banii organizatorilor festivalului. Lidera „Gărzii tinere”, Ecaterina Medvedeva, a confirmat Europei Libere că organizatorii au acoperit cheltuielile „delegației oficiale a participanților din Moldova”, sugerând că numai tinerii socialiști au mers la Soci „oficial”.

Sponsori ai festivalului au fost firme rusești private și de stat, de la compania nucleară Rosatom până la banca Promsviazbank (Промсвязьбанк), aflate pe listele companiilor sancționate de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și alte țări occidentale, în legătură cu agresiunea rusească împotriva Ucrainei.

Ecaterina Medvedeva (a doua din dreapta), șefa organizației „Garda Tânără” a PSRM, la un panel de discuții la Soci.
Ecaterina Medvedeva (a doua din dreapta), șefa organizației „Garda Tânără” a PSRM, la un panel de discuții la Soci.

Grigore Novac: PSRM nu se amestecă în „treburile interne” ale propriei sale gărzi tinere

Având ca teme oficiale educația, știința, arta și antreprenoriatul, festivalul a adunat prieteni ai Rusiei din mai multe foste republici sovietice, inclusiv din Belarus și țări ale Asiei Centrale. Participanții au putut audia zilnic discursuri antiucrainene și antioccidentale ale liderilor ruși, de la Putin însuși până la fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, și de la ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, până la liderul autoproclamatei republici Donețk din estul ocupat de Rusia al Ucrainei, Denis Pușilin.

Președinta „Gărzii tinere” a socialiștilor, Ecaterina Medvedeva, a spus Europei Libere că ea și colegii săi au avut ca scop doar să prezinte „cultura și obiceiurile Moldovei” și că „nu s-a concentrat pe componenta politică” și antiucraineană a festivalului de la Soci.

Cel mai mare partid al opoziției parlamentare, PSRM, nu a condamnat niciodată agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Un lider al PSRM, deputatul Grigore Novac, a respins acum ideea că PSRM ar fi participat la o acțiune propagandistică a Kremlinului, trimițându-și tinerii la Soci.

Președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Novac a spus Europei Libere că vizita la Soci a fost o decizie independentă a „Gărzii tinere”, nu a conducerii partidului. „Partidul nu se amestecă în treburile lor interne, așa cum ei nu se implică în treburile partidului”, a spus Novac.

Un asemenea „amestec” a existat însă chiar recent, când membrii „Gărzii tinere” au candidat din partea PSRM la alegerile locale din noiembrie. Unul din candidați, Evghenii Tucan, care a devenit primar în satul Congazcic din Găgăuzia, a fost și el la Soci, iar PSRM a publicat comunicate despre vizită.

Festivalul de la Soci este al doilea eveniment organizat de Rusia în mai puțin de o lună la care își trimite delegați și Partidul Socialiștilor. În februarie, PSRM a trimis la Moscova o delegație condusă de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea, pentru a participa la ceea ce organizatorii în frunte cu fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, au numit o reuniune a „Națiunilor Libere”, dedicată combaterii mentalităților colonialiste.

Aflați la Soci, tinerii de la „Renaștere” au vizitat un muzeu rusesc anti-NATO.
Aflați la Soci, tinerii de la „Renaștere” au vizitat un muzeu rusesc anti-NATO.

La festivalul lui Putin, dar fără „proiecte comune”

Rivali declarați în politica internă, socialiștii și adepții lui Șor au fost aduși la un loc de festivalul lui Putin, la discursurile din sălile de festival, dar și la expoziții de propagandă ca „NATO - o istorie a decepției, o istorie a răului”.

De fapt, „Garda tânără” a pierdut în ultimii ani mai mulți membri care au migrat la „Next Generation”. Unul dintre cei mai proeminenți asemenea transfugi, Tomas Mavroghenis, și-a făcut fotografii la expoziția anti-NATO de la Soci alături de un exponat prezentat de propaganda rusă drept parte a unui autobuz cu inscripția „Copii”, care ar fi fost distrus de forțele ucrainene.

În discuția cu Europa Liberă, Ecaterina Medvedeva de la „Garda tânără” a spus că organizația sa nu are nicio relație cu reprezentanții „Next Generation” și că nu desfășoară niciun proiect comun cu aceștia.

La Soci, cele două grupuri au mers separat, „Garda tânără” - cu avionul, „Next Generation” - mai mult cu autobuzul. Tot cu avionul a călătorit Evghenia Guțul și câțiva tineri din anturajul său. Dar și unii, și ceilalți au făcut un ocol lung în jurul Ucrainei, pentru că prin Ucraina nu se poate trece din cauza războiului declanșat de forțele ruse cu peste 2 ani în urmă.

Tânără din regiunea transnistreană, alături de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Tânără din regiunea transnistreană, alături de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Cei de la „Next Generation” s-a plâns că, la întoarcere, autobuzul lor a fost oprit și cercetat îndelung de Poliția de Frontieră moldoveană la punctul de trecere Costești, după ce ar fi trecut nestingherit prin Țările Baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

La festivalul de la Soci, au mers și aproximativ 40 de tineri din stânga Nistrului. Unii dintre ei s-au afișat cu simbolurile regiunii secesioniste transnistrene și s-au fotografiat alături de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cunoscută pentru criticile frecvente la adresa autorităților pro-europene de la Chișinău.

Un activist rus, Alexei Petrovici, șeful „Clubului istoric și patriotic rusesc din Moldova”, a scris că la Soci au călătorit în total cam 300 de tineri din R. Moldova.

Îngrijorări și avertismente la Chișinău

Autoritățile pro-europene de la Chișinău, care condamnă Rusia pentru invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, spun că Moscova poartă un război hibrid permanent împotriva R. Moldova.

În 2023, Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și lichidat, sub acuzația că ar fi participat la acest război hibrid.

Guvernarea crede că Moscova ar vrea să-și folosească aliații locali pentru a pregăti noi acțiuni de destabilizare înainte de alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului și de posibilul referendum privind aderarea R. Moldova la UE, iar prezența moldoveană la Soci a trezit noi reacții de îngrijorare la Chișinău.

Guvernul a criticat, mai ales, întâlnirea bașcanei Guțul cu președintele Putin, după ce la Moscova a mers de câteva ori în ultimele luni și susținătorul ei principal, fostul oligarh fugar, Ilan Șor.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG