Linkuri accesibilitate

Rușii refuză să-l aresteze pe Ilan Șor și să-l extrădeze în Moldova


Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, a părăsit Israelul pe 1 februarie și a mers la Moscova.
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, a părăsit Israelul pe 1 februarie și a mers la Moscova.

Autoritățile ruse au răspuns la solicitarea Interpol Moldova de a-l aresta și extrăda pe oligarhul fugar Ilan Șor, aflat la Moscova, invocând articolul 3 din Constituția Interpol, care prevede că organizația nu are dreptul să se implice în activități cu caracter politic, militar, religios și rasial.

Șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țențiu, a calificat acest răspuns drept „aberant și absurd” și a cerut secretariatului general al Interpol de la Lyon să intervină pentru a clarifica lucrurile.

Potrivit lui, atunci când R. Moldova a cerut ca Șor să fie anunțat în căutare internațională cu arest și extrădare, o comisie de control a Interpol a spus că această solicitare corespunde Constituției organizației.

Tențiu a ținut să precizeze că R. Moldova l-a anunțat în căutare internațională pe Șor nu pentru activitatea lui politică, ci în baza unei condamnări definitive pentru escrocherie și delapidări de fonduri.

„Anterior, Rusia spunea că Șor a ieșit ultima oară din această țară în 2014. După, însă, Ilan Șor a spus că este în Federația Rusă. Având și acest ultim răspuns putem spune că Federația Rusă nu-și onorează obligațiile în calitate de stat membru al organizației”, a spus șeful Interpol Moldova, la o emisiune de la Jurnal TV.

Condamnat în R. Moldova, în lipsă, la 15 ani de ani închisoare, Șor s-a aflat din anul 2019 în Israel, fiind și cetățean israelian. Autoritățile moldovene au cerut de mai multe ori Israelului să-l extrădeze, dar fără rezultat. La începutul lui februarie, Șor a apărut la Moscova, unde are întrevederi cu oficiali ruși, despre care face postări pe rețelele de socializare.

XS
SM
MD
LG