Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Evghenia Guțul și opțiunile limitate ale lui Vladimir Putin în Moldova


Bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, întâmpinată pe 8 martie de simpatizanți și jurnaliști la Aeroportul Internațional Chișinău, la revenirea sa de la Soci, unde s-a întâlnit două zile mai devreme cu liderul rus, Vladimir Putin
Bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, întâmpinată pe 8 martie de simpatizanți și jurnaliști la Aeroportul Internațional Chișinău, la revenirea sa de la Soci, unde s-a întâlnit două zile mai devreme cu liderul rus, Vladimir Putin

Întâlnirea de la Soci a președintelui rus, Vladimir Putin, cu guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, subliniază cât de limitate sunt opțiunile Moscovei în relația cu Republica Moldova, spun analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan în ultimul episod din podcastul „Dincolo de Știri”.

Evghenia Guțul și opțiunile limitate ale lui Vladimir Putin în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:48:40 0:00

Bașcana UTA Găgăuzia a avut o întrevedere cu președintele rus, pe 6 martie, în marja unui „Festival Mondial al Tineretului”, la Soci, iar o fotografie cu cei doi a fost publicată pe pagina oficială a Kremlinului, Guțul fiind numită „lideră a Găgăuziei”.

Pentru Nicolae Negru, întâlnirea din 6 martie mai arată cât de izolat este pe plan internațional liderul rus, „care altă dată se lăsa așteptat de către șefi de state și lideri politici de talie mondială”, iar acum dă mâna cu o politiciană controversată dintr-o mică regiune moldoveană.

„Acum Putin se întâlnește, cum scrie pe site-ul președinției ruse, cu glava Găgăuzii și nici măcar nu spune, cine este această glava Găgăuzii”, spune Negru.

Aleasă guvernatoare a autonomiei găgăuze în primăvara lui 2023, în urma unor alegeri care mai sunt investigate de procurorii de la Chișinău în legătură cu presupusa mituire a alegătorilor, Guțul mai are și calitatea de învinuită într-un dosar al finanțării ilegale a Partidului Șor. Acest partid a fost declarat neconstituțional și lichidat tot în 2023, pentru presupuse tentative de destabilizare a R. Moldova în interesul Rusiei.

Analistul Igor Boțan leagă întrevederea de alegerile ruse din 17 martie în care Putin urmează să obțină un nou mandat de președinte al Federației Ruse. Boțan spune că „festivalul” de la Soci a fost un eveniment electoral pentru liderul rus, pentru care orice întâlnire este bună, inclusiv cea cu Guțul.

Boțan consideră nejustificate pe de altă parte plângerile pe care Guțul spune că i le-a adresat lui Putin în legătură cu presupuse „presiuni” ale Chișinăului asupra Comratului. Guvernatoarea găgăuză a mai scris că ar fi obținut din partea liderului rus o promisiune de „sprijin și ajutor poporului găgăuz” în apărarea „drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legitime pe arena internațională”. Kremlinul nu a confirmat vreo promisiune făcută de Putin lui Guțul.

Alte teme ale noului episod al podcastlui „Dincolo de Știri”, înregistrat pe 7 martie:

  • Participarea aripilor tinere ale unor partide moldovene, inclusiv Partidul Socialiștilor, la festivalul organizat de Rusia la Soci, în vreme ce SIS este îngrijorat că Rusia va încerca să compromită alegerile prezidențiale moldovene și să zădărnicească posibilul referendum pro-european.
  • Scrisoarea trimisă de Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, despre trecerea preoților la Mitropolia Basarabiei.
  • Posibilitatea votului prin corespondență apare într-un nou proiect de lege înregistrat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate.
  • Demisiile și investigația penală cauzate de anularea concursului pentru funcția de procuror general.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG