Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | De ce n-a cerut regiunea transnistreană anexarea la Federația Rusă?


Liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la tribuna congresului așa-numiților aleși locali, pe care tot el l-a convocat.
Liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la tribuna congresului așa-numiților aleși locali, pe care tot el l-a convocat.

Cererea Tiraspolului a unor „măsuri de protecție” din partea Rusiei în timpul congresului deputaților de toate nivelurile este o acțiune „propagandistică”, spune analistul politic Igor Boțan, în cea mai recentă ediție a podcastului „Dincolo de știri” de la Europa Liberă.

De ce n-a cerut regiunea transnistreană anexarea la Federația Rusă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:43 0:00

El crede că această întrunire a deputaților din regiune a fost coordonată cu Moscova și organizată în mod „premeditat” pe 28 februarie, în ajunul „adresării către națiune” a președintelui rus Vladimir Putin.

Având în vedere numărul participanților, acest congres a avut menirea să arate instituțiilor internaționale precum ONU, OSCE, Parlamentului European sau CSI „cât de mare este unitatea în regiune și că poporul transnistrean există”.

Însă liderii regiunii separatiste nu au îndrăznit să ceară și alipirea regiunii la Federația Rusă, așa cum s-a speculat în presă, deoarece „conjunctura geopolitică nu este convenabilă Moscovei”, este de părere comentatorul politic, Nicolae Negru.

Congresul de la Tiraspol, o modalitate de destabilizare?

O solicitare de anexare din partea Tiraspolului l-ar fi obligat pe Vladimir Putin să le dea un răspuns celor din regiunea transnistreană, afirmă Nicolae Negru. „Și dacă răspunde Putin? Face un apel către Duma de Stat să țină cont de această doleanță a transnistrenilor, atunci ce iese? Că Putin declară război Republicii Moldova?”, a adăugat comentatorul Nicolae Negru.

Pe plan internațional, lui Vladimir Putin nu i-ar conveni să fie considerat un agresor împotriva Republicii Moldova, deși „el are o problemă cu Republica Moldova”, a precizat Nicolae Negru.

Ceea ce și-ar dori Kremlinul în acest moment, crede Nicolae Negru, este destabilizarea situației din R. Moldova și devierea de la parcursul european, iar întrunirea de la Tiraspol ar fi fost „o modalitate de a pregăti terenul”.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 29 februarie:

  • Noul Consiliu Superior al Procurorilor a anulat rezultatele propriului concurs pentru funcția de procuror general, amânând potențial îndeplinirea unei recomandări cheie a Uniunii Europene.
  • Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general, a fost achitat în prima instanță într-un dosar de corupție, despre care spune că i-a fost fabricat de putere.
  • Un bloc al micilor partide pro-europene din opoziție a crescut cu încă un membru, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG