Linkuri accesibilitate

SUA „urmăresc îndeaproape” situația din Transnistria după cererea de „protecție” către Moscova


Statele Unite și-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova după ce legislativul transnistrean a cerut „protecția” Moscovei în fața „presiunilor” mai ales economice la care ar supune Chișinăul regiunea separatistă.

„Dat fiind rolul tot mai agresiv și destabilizator al Rusiei în Europa, urmărim acțiunile Rusiei din Transnistria și situația mai generală de acolo foarte îndeaproape”, a spus Matthew Miller, purtător de cuvânt la Departamentul de Stat SUA, miercuri.

El a îndemnat de asemenea guvernul Moldovei și autoritățile de facto de la Tiraspol „să conlucreze și să găsească soluții pentru preocupările presante ale comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Mai devreme, guvernarea de la Chișinău calificase drept „propagandă” apelul la protecție adresat de transnistreni Moscovei.

Rusia a spus că forurile ei competente – Duma de Stat, în primul rând, vor analiza cererea Tiraspolului.

Congresul așa-numiților „aleși locali de toate nivelurile” convocat de liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a spus în declarația din 28 februarie că Rusia trebuie să apere regiunea pentru că pe teritoriul ei „locuiesc permanent peste 220 de mii de cetățeni ruși”.

Demersul a fost adresat celor două camere ale parlamentului rus, Consiliului Federației și Dumei de Stat. Dar participanții la congres nu l-au trecut printre adresanți pe președintele Vladimir Putin și nu au făcut vreun apel la Federația Rusă să le anexeze regiunea, așa cum speculase în prealabil un fost demnitar transnistrean într-o postare pe rețelele sociale preluată masiv pe plan internațional.

Mai multe puncte din declarația finală a congresului transnistrean au fost publicate în rețeaua Telegram de Sputnik Moldova, un portal controlat de guvernul rus.

Potrivit acestei surse, participanții la eveniment au mai decis să adreseze apeluri secretarului general al ONU, Parlamentului European, Adunării Interparlamentare CSI, OSCE și altora pentru a cere autorităților moldovene să oprească „războiul economic” împotriva regiuni și să „revină la un dialog adecvat” cu Tiraspolul.

La începutul anului, autoritățile de la Chișinău au extins legislația vamală asupra agenților economici din stânga Nistrului și au început să le impoziteze exporturile, punându-i în poziție de egalitate cu cei de pe malul drept al Nistrului. Decizia a cauzat mai multe demonstrații de protest în regiunea transnistreană, culminând cu reuniunea din 28 februarie.

Apelul Tiraspolului a venit cu o zi înainte de un discurs în parlamentul rus, despre „starea națiunii”, pe care urmează să îl rostească Vladimir Putin, pe 29 februarie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG