Linkuri accesibilitate

Veronica Drăgălin va investiga personal de ce adjunctul său nu a ajuns procuror general


Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, anunțând o investigație în legătură cu anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, anunțând o investigație în legătură cu anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general

Procuratura Anticorupție s-a autosesizat și a început un „proces penal” în legătură cu anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror, a anunțat șefa instituției, Veronica Drăgălin, pe 1 martie, la două zile după decizia controversată a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Într-o declarație live pe Facebook, Drăgălin a spus că va conduce „personal” această investigație preliminară pentru a verifica dacă anularea concursului s-a produs în urma unei „greșeli, a unui abuz” sau dacă membrii CSP au fost influențați „din interior sau dinafară”.

„Nu vreau să pun un subaltern să investigheze un caz așa de sensibil”, a spus ea, precizând că, în urma cercetării inițiale în cadrul „procesului penal”, se va decide și dacă este lansată și o „anchetă penală”.

Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele propriului concurs pentru funcția de procuror general, la mai puțin de o săptămână după ce îl desemnase învingător pe procurorul Octavian Iachimovschi. Iachimovschi care și-a văzut anulată victoria este actualmente adjunctul lui Drăgălin la Procuratura Anticorupție.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus că rezultatele au fost anulate pentru că s-a constatat o eroare în felul în care au fost adunate notele pentru cei patru candidați. O membră a CSP, Olesea Vîrlan, a explicat pe 29 februarie că a dat din greșeală o notă mică unui candidat, anume procurorul general interimar, Ion Muntean.

Te-ar mai putea interesa și: Concursul pentru funcția de procuror general, anulat

Anularea concursului prelungește suspansul după aproape doi ani și jumătate în care R. Moldova nu a avut un procuror deplin, dar și termenul de îndeplinire a unei condiții cheie pusă de Uniunea Europeană Republicii Moldova pentru începerea negocierilor de aderare.

XS
SM
MD
LG