Linkuri accesibilitate

Concursul pentru funcția de procuror general, anulat


Consiliului Superior al Procurorilor în noua sa componență aleasă la 22 decembrie 2023.
Consiliului Superior al Procurorilor în noua sa componență aleasă la 22 decembrie 2023.

Într-o decizie surprinzătoare, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, la mai puțin de o săptămână după ce îl desemnase învingător pe Octavian Iachimovschi. CSP spune acum că va organiza un nou concurs.

Membrii CSP s-au întrunit în ședința din 28 februarie pentru a valida rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, care a avut loc pe 22 februarie și la care Iachimovschi ar fi acumulat cel mai mare punctaj din cei patru candidați.

După aproximativ trei ore de deliberări însă, Dumitru Obadă, șeful CSP, a anunțat anularea concursului, spunând că „s-a constat o discrepanță majoră în punctaj, care nu a avut acoperire argumentată”.

Obadă a explicat că, în ședința din 22 februarie care în care i-au intervievat pe candidați tocmai 11 ore în șir, membrii CSP nu au reușit să analizeze cum trebuie notele oferite de ei candidaților pentru fiecare din cele șase criterii de evaluare.

El a mai spus că membrii CSP vor regândi acum regulile de alegere a procurorului general așa încât să asigure un proces transparent, bazat pe meritocrație.

Anularea concursului prelungește suspansul după aproape doi ani și jumătate în care R. Moldova nu a avut un procuror deplin, dar și termenul de îndeplinire a unei condiții cheie pusă de Uniunea Europeană Republicii Moldova pentru începerea negocierilor de aderare.

Jonglând cu notele și criteriile de evaluare

Erorile au ieșit la iveală când mai mulți candidați la funcția de procuror general au cerut să fie publicate fișele cu punctele date de fiecare membru al CSP fiecărui candidat, pe fiecare dintre criteriile de evaluare.

Chiar și presupusul câștigător, Octavian Iachimovschi, a cerut publicarea acestor date pentru a arăta societății că este un concurs transparent.

CSP a dat curs cererii, dar a publicat numai media de puncte, nu și punctajul concret criteriu cu criteriu. Cel puțin doi candidați au spus că trebuie publicate și fișele de evaluare pe fiecare criteriu, dar cererea lor a rămas deocamdată fără răspuns.

Cerere de anulare a notelor date de ministra Justiției și președintele CSP

Unul din cei patru candidați, procurorul Igor Demciucin, a cerut să fie scoase din calcul punctele date de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și de președintele CSP, Dumitru Obadă, acuzându-i că nu ar fi obiectivi.

Demciucin a spus că suspiciunile sale în cazul ministrei sunt legate de faptul că Mihailov-Moraru s-a abținut în cazul unei întrebări legate de cariera lui Iachimovschi.

În privința lui Obadă, Demciucin a afirmat că acesta ar fi cumătru cu Iachimovschi. Fără să confirme direct această legătură, Obadă a spus că, înainte de concurs, a întrebat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dacă relația sa cu trei candidați prezintă conflict de interese, iar ANI a spus că nu.

Așa încât, ambele cereri ale lui Demciucin au fost respinse cu votul unanim ale membrilor CSP.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În mai 2022, CSP a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza cărui Stoianoglo a fost evaluat. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG