Actualul sediu al Procuraturii Anticorupție se află pe bulevardul Ștefan cel Mare, 198, în clădirea Centrului Național Anticorupție (CNA), în care angajații procuraturii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.
Anterior, Procuratura Anticorupție conducea urmărirea penală în majoritatea cazurilor instrumentate de CNA. Instituțiile au fost plasate în aceeași clădire pentru a optimiza lucrul procurorilor și ofițerilor CNA. În 2023, Codul de procedură penală a fost modificat astfel încât Procuratura Anticorupție se va concentra pe dosarele de corupție mare, iar cele de corupție mică vor reveni procuraturilor teritoriale și CNA. Până la 31 martie, Procuratura Anticorupție urmează să transmită altor procuraturi dosarele care nu mai sunt în competența sa.
Următorul pas pentru fortificarea Procuraturii Anticorupție a fost majorarea numărul statelor de personal cu 54 de unități. Potrivit hotărârii Parlamentului din 1 februarie, în procuratură vor putea activa 196 de persoane, dintre care 59 de procurori, iar restul: ofițeri de investigații și de urmărire penală, specialiști și consultanți ai procurorilor.
În planul național de deoligarhizare, adoptat în decembrie 2023, se spune că Procuratura Anticorupție urmează să fie dotată cu un sediu nou.
1.500 de metri pătrați pentru aproape 200 de angajați
Prezentând raportul de activitate pentru anul 2023, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a menționat că în instituția are acum aproximativ 100 de angajați. „O prioritate pentru noi este obținerea unui sediu separat, pentru că vrem să majorăm numărul de funcții. În clădirea în care suntem, nu mai avem spațiu”, a spus Dragalin.
Solicitată de Europa Liberă, Procuratura Anticorupție a explicat că instituția are nevoie de un sediu cu spațiu de cel puțin 1.500 de metri pătrați ca să acomodeze 196 de angajați. De asemenea, procuratura ar avea nevoie de o parcare și de intrare separată, care ar putea fi securizată.
Potrivit procurorilor, noul sediu ar trebui să fie amplasat în proximitatea Procuraturii Generale, care se află pe bulevardul Ștefan cel Mare, 73, și al judecătoriilor în care procurorii anticorupție reprezintă acuzarea: Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și Curtea de Apel Chișinău, cu sediul în sectorul Botanica.
Construcția neterminată de pe Alexandru cel Bun
Procuratura Anticorupție a mai comunicat Europei Libere că, pe parcursul ultimelor luni, a examinat opțiunea de a se muta în clădirea neterminată a Procuraturii Generale, de pe strada Alexandru cel Bun, însă a ajuns la concluzia că nu e potrivită deoarece e nevoie de „cheltuieli considerabile și timp pentru finalizarea construcției”.
Clădirea de pe strada Alexandru cel Bun, 100, cu o suprafață de 5.600 de metri pătrați, a fost cumpărat de Procuratura Generală în anul 2005 ca sediu pentru subdiviziunile procuraturii, la insistența procurorului general de atunci, Valeriu Balaban. El explicase Guvernului că imobilul cu patru etaje este construit în proporție de 76%. Pentru reparație s-au cheltuit 18,8 milioane de lei, dar construcția nu a fost dusă la bun sfârșit.
În 2017, noua conducere a Procuraturii Generale a deschis un dosar penal pe numele lui Balaban și încă cinci angajați ai procuraturii pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în timpul achiziționării clădirii. Potrivit procurorilor, imobilul a fost procurat cu 9 milioane de lei, deși, conform unei expertize, ar fi costat 2,5 milioane de lei. Pe de altă parte, vânzătorul, care a fost și el pus sub învinuire, a explicat jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă că imobilul a fost evaluat la 2,5 de milioane până la criza din anul 1998, când leul s-a devalorizat.
Dosarul a fost transmis în instanță în primăvara anului 2018 și este examinat până acum de Judecătoria Buiucani, următoarea ședință fiind fixată pentru data de 8 februarie. Inculpații nu recunosc vina.
Sediul CSP din clădirea Procuraturii Generale
La începutul anului 2024, adjunctul interimar al șefei Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a spus că noul sediu al Procuraturii Anticorupție ar putea fi amplasat în aripa dreaptă a sediului Procuraturii Generale de pe bulevardul Ștefan cel Mare, unde acum se află Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Pentru asta, CSP ar trebui să se mute în actualul sediu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de pe strada Mihai Eminescu, 5, iar acesta, la rândul său, să treacă înapoi în clădirea Curții Supreme de Justiție.
În replică, CSM a declarat că „sistemul judecătoresc nu dispune de sedii nefolosite”. „Ba din contra, sediile CSM și ale unor instanțe judecătorești sunt neîncăpătoare și neadaptate la necesitățile instituționale, astfel încât CSM, împreună cu acele instanțe judecătorești se află în procesul de identificare a unor edificii capabile să facă față necesităților instituționale”, spunea consiliul într-un comunicat de presă.
În răspunsul Procuraturii Anticorupție transmis Europei Libere pe 7 februarie se spune că sediul Procuraturii Generale, care găzduiește și CSP, nu are suficient spațiu pentru încă 200 de angajați.
Două etaje ale Academiei de Științe
La sfârșitul lui ianuarie, Veronica Dragalin a declarat, la o emisiune TV, că Procuratura Anticorupție ar vrea să se transfere în clădirea Academiei de Științe a Moldovei, introdusă recent în lista monumentelor ocrotite de stat.
Pe 2 februarie, academicienii s-au întrunit în ședință și au adoptat o declarație prin care și-au exprimat „nedumerirea și totalul dezacord” în legătură cu această intenție. Ei spun că Procuratura Anticorupție „are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării”.
„Avem toată stima și respectul pentru Academia de Știință și rolul său important în societatea noastră. Nu este vorba de dislocarea academiei din clădirea de pe bulevardul Ștefan cel Mare, 1, unde pe moment două etaje sunt libere și nefolosite”, spune Procuratura Anticorupție în răspunsul oferit Europei Libere.
Procuratura precizează că trecerea bunurilor imobile ale statului din gestiunea unei instituții la alta ține de competența Guvernului.
„Din ceea ce cunoaștem, până în prezent, nu este o decizie finală cu privire la sediul Procuraturii Anticorupție, dar suntem siguri că vom ajunge la o decizie care folosește bugetul și proprietatea publică a statului în mod eficient”, se arată în răspuns.