Guvernatoarea aleasă a Găgăuziei, Evghenia Guțul, are statut de învinuit în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, a comunicat Europei Libere Procuratura Anticorupție, după ce Guțul a acuzat conducerea instituției că ar fi șantajat-o să renunțe la funcția de bașcan, în care urmează să fie învestită pe 19 iulie.
Evghenia Guțul a scris pe pagina sa de Facebook că, săptămâna trecută, a fost chemată la Procuratura Anticorupție „pentru o procedură formală”. Potrivit ei, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și adjunctul acesteia, Vasile Plevan, i-ar fi propus să închidă dosarul penal în care figurează ca „membru al Partidului Șor”, iar, în schimb, ea să renunțe la funcția de bașcan și să depună mărturii false împotriva colegilor de partid.
Solicitat de Europa Liberă pentru o reacție, serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție a precizat că Evgheniei Guțul i-au fost înaintate învinuirile în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. Pe 5 iulie, ea a fost citată la Centrul Național Anticorupție pentru extragerea și examinării informației din telefonul mobil.
- Te-ar putea interesa și: Bașcanul Găgăuziei va fi învestit pe 19 iulie
Reprezentanții instituției au confirmat că între Guțul, Plevan și Dragalin a avut loc o discuție, la care a asistat și avocatul bașcanului ales.
„Învinuitei Guțul Evghenia i-a fost explicat dreptul de a recunoaște vinovăția, de a colabora cu organul de urmărire penală în condițiile legii și de a încheia un acord de recunoaștere a vinovăției, precum și beneficiile acestei proceduri, sub aspectul reducerii pedepsei și celerității procesului penal”, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupție.
Reprezentanții instituției au subliniat că „acest exercițiu este unul ordinar” și a fost aplicat și în privința altor învinuiți din dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Șor.
„Acuzațiile aduse conducerii Procuraturii Anticorupție de către învinuita Guțul Evghenia nu corespund realității și reprezintă o interpretare eronată a acțiunilor legale ale procurorilor”, au mai spus reprezentații procuraturii.
- Te-ar mai putea interesa și: Curtea de Apel Comrat a validat victoria Partidului Șor în Găgăuzia
Alegerile pentru funcția de bașcan s-au desfășurat pe 30 de aprilie, iar în turul doi de scrutin, din 14 mai, bătălia s-a dat între doi candidați pro-ruși: Evghenia Guțul, din partea Partidului Șor, și Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor.
Curtea de Apel Comrat a validat, la 22 mai, rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan (guvernator) al autonomiei găgăuze, confirmând victoria Evgheniei Guțul, în pofida încălcărilor reclamate de oamenii legii.
După primul tur al alegerilor din Găgăuzia, oamenii legii au deschis un dosar penal privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a echipei candidatei Partidului Șor. Poliția susținea că are probe care ar arăta că activiștii Partidului Șor ar fi primit fiecare câte 15.000 de lei pentru a convinge 30 de alegători să voteze în favoarea Evgheniei Guțul.
- Te-ar putea interesa și: Găgăuzia vrea mai multă putere la nivel central, în caz contrar amenință cu „referendum privind viitorul autonomiei”
Pe 19 mai, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a desigilat plicurile cu listele electorale confiscate de la Comisia Electorală din Găgăuzia. CNA, Procuratura Anticorupție și Poliția au „bănuieli rezonabile” că în listele de votanți au fost incluse persoane decedate sau aflate peste hotare, ceea ce ar pune la îndoială rezultatele alegerilor.
Dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost deschis în iulie 2022. Prima învinuită în acest dosar este vice-președinta formațiunii, deputata Marina Tauber. Episodul care o vizează pe Tauber a fost recent transmis în judecată. În același timp, oamenii legii continuă investigațiile în privința altor membri ai partidului. Potrivit procurorilor, în perioada 2022-2023, partidul a primit de peste hotare 195,5 milioane de lei, bani pe care i-a cheltuit pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor, pentru acapararea puterii în stat”.
Pe 19 iulie 2023, Partidul Șor a fost declarat neconstituțional.