Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel Comrat a validat victoria Partidului Șor în Găgăuzia


După primul tur al alegerilor din Găgăuzia, oamenii legii au deschis un dosar penal privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a echipei candidatei Partidului Șor.
După primul tur al alegerilor din Găgăuzia, oamenii legii au deschis un dosar penal privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a echipei candidatei Partidului Șor.

Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan (guvernator) al autonomiei găgăuze, confirmând victoria Evgheniei Guțul, care a candidat din partea Partidului Șor al oligarhului fugar Ilan Șor, în pofida încălcărilor reclamate de oamenii legii. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Cerând instanței să recunoască victoria Evgheniei Guțul cu 52% din voturi, președinta Comisiei Electorale a Găgăuziei, Iana Covalenco, a spus că „nu au fost constatate nereguli evidente care ar fi putut afecta rezultatele alegerilor”.

Curtea a evaluat scrisoarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) adresată comisiei de la Comrat, în care erau semnalate inclusiv cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Covalenco a spus că la scrisoarea CEC nu a fost atașată vreo dovadă video sau audio care ar confirma astfel de cazuri.

„Înseamnă că este o scrisoare goală. Nu o putem numi nici declarație, nici petiție”, au spus avocații Evgheniei Guțul, susținătorii căreia s-au adunat în fața instanței de la Comrat.

Și cu o zi mai devreme, Partidul Șor împreună cu politicieni locali au protestat la Comrat față de ceea ce au numit amestecul autorităților centrale în alegerile din Găgăuzia, dar și față de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Șor a promis să inițieze un referendum național privind vectorul extern al Republicii Moldova.

Șor promite un referendum: Rusia sau Europa?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

După primul tur al alegerilor din Găgăuzia, oamenii legii au deschis un dosar penal privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a echipei candidatei Partidului Șor. Poliția susținea că are probe care ar arăta că activiștii Partidului Șor ar fi primit fiecare câte 15.000 de lei pentru a convinge 30 de alegători să voteze în favoarea Evgheniei Guțul. Opt persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Pe 19 mai, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a desigilat plicurile cu listele electorale confiscate de la Comisia Electorală din Găgăuzia. CNA, Procuratura Anticorupție și Poliția au „bănuieli rezonabile” că în listele de votanți au fost incluse persoane decedate sau aflate peste hotare, ceea ce ar pune la îndoială rezultatele alegerilor.

În turul doi de scrutin, din 14 mai, bătălia s-a dat între doi candidați pro-ruși: Evghenia Guțul, din partea Partidului Șor, și Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG