Linkuri accesibilitate

Putin a avut „o scurtă comunicare” cu Guțul la Soci. Ea spune că i s-a plâns


Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că l-a informat pe președintele rus, Vladimir Putin, despre „acțiunile ilegale” ale Chișinăului, referindu-se și la pretinse încălcări ale drepturilor rușilor din R. Moldova.
Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că l-a informat pe președintele rus, Vladimir Putin, despre „acțiunile ilegale” ale Chișinăului, referindu-se și la pretinse încălcări ale drepturilor rușilor din R. Moldova.

Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, a anunțat pe rețele că a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în marja unui „Festival Mondial al Tineretului”, la Soci.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat întrevederea lui Vladimir Putin cu Evghenia Guțul, dar a menționat că a fost vorba de o „comunicare scurtă”, fără a oferi alte detalii, scrie TASS.

În vreme ce Guțul a publicat poza ei cu Putin cu un text însoțitor despre cum i s-a plâns, Kremlinul a postat-o fără niciun comentariu, sub titlul: „Întâlnire cu lidera Găgăuziei, Evghenia Guțul”.

În propria relatare despre întâlnirea cu Putin, guvernatoarea Găgăuziei a precizat că „i-a comunicat” liderului de la Kremlin despre presiunile Chișinăului asupra Comratului.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre fărădelegile autorităților din Republica Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne privează pas cu pas de împuterniciri, ne limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”, a scris Guțul pe rețele.

Bașcana mai afirmă că președintele rus i-ar fi promis „sprijin și ajutor poporului găgăuz” în apărarea „drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legitime pe arena internațională”.

Anterior, Guțul, care se află de aproximativ o săptămână în Rusia, a avut întrevederi și cu șefa Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, și alți oficiali ruși.

La Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci, desfășurat în perioada 1 – 7 martie, au participat inclusiv tineri din R. Moldova, membri ai organizațiilor de tineret ale grupărilor pro-ruse.

Ping-pong cu declarații pe marginea pozei

La puțin timp după ce poza lui Guțul cu Putin a început să circule, procurorul general interimar, Ion Munteanu, aflat în studioul unei televiziuni și întrebat despre posibilul impact al fotografiei, a anunțat că Procuratura Generală ar urma să trimită în instanța de judecată un dosar penal în care este vizată și Evghenia Guțul.

„Cauza penală este direcționată către instanța de judecată. Suntem la etapa în care prezentăm materialele urmăririi penale. Deci, din punctul nostru de vedere, sunt acumulate suficiente probe pentru a demonstra faptul implicării Evgheniei Guțul în fapte, în chestii infracționale”, a spus Munteanu, fără să precizeze ce anume ar fi făcut Guțul.

Știrea a fost preluată foarte repede de agenția rusă de știri TASS, subordonată Kremlinului. Ea a citat o declarație a lui Guțul cum că Chișinăul i-ar fi propus un târg: să „îngroape” un dosar penal al ei dacă își dă demisia și face declarații incriminante pentru „colegii” ei din Partidul Șor (scos în afara legii în R. Moldova).

Într-o altă declarație, pentru Ria.ru, Guțul a mai spus că pentru ea „nu contează prea mult” dacă se va alege cu un nou dosar penal în R. Moldova, în urma declarațiilor pe care le-a făcut.

„În fotoliul de șef al UTA Găgăuzia eu promovez cursul pe care îl așteaptă poporul găgăuz de la mine. Iar poporul nostru, la referendumul găgăuz din 2 februarie 2014, s-a pronunțat fără echivoc în favoarea consolidării legăturilor cu Federația Rusă”, a declarat Guțul.

Plebiscitul menționat de Evghenia Guțul a fost declarat ilegal de autoritățile de la Chișinău, imediat după organizarea acestuia.

Altă Transnistrie?

Declarația Evgheniei Guțul despre cum i-a cerut ajutorul lui Putin să contracareze presupusa asuprire a găgăuzilor de către puterea de la Chișinău a venit la puține zile după ce presa internațională a scris pe larg despre cum transnistrenii vor cere alipirea regiunii lor la F. Rusă.

Analiștii, inclusiv cei de la institute occidentale specializate în urmărirea conflictelor armate, au speculat că Tiraspolul ar încerca să ofere Moscovei un pretext pentru atragerea Moldovei în războiul din Ucraina vecină.

Până la urmă, „cererea de alipire la Rusia” nu a mai venit - regimul de la Tiraspol doar s-a plâns de presiuni din partea Chișinăului, la un Congres al „aleșilor poporului”, și a trimis o scrisoare pe această temă legislatorilor ruși.

Oficialii ruși s-au declarat îngrijorați, și au spus că Duma va discuta chestiunea.

Dar apoi toți actorii implicați, inclusiv Rusia și Moldova, au semnalat că nu este vorba de vreo criză acută, iar apele s-au mai liniștit, mai ales că Putin, adevăratul deținător al puterii la Moscova, nici nu a menționat chestiunea într-un discurs de două ore despre „starea națiunii”, ținut în urmă cu o săptămână.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG