Linkuri accesibilitate

Găgăuzia nu va restitui TVA din propriul buget


Decizia a fost pronunțată pe 5 martie cu votul a patru din cei șase judecători. Magistrații Liuba Șova și Nicolae Roșca au formulat opinii separate.
Decizia a fost pronunțată pe 5 martie cu votul a patru din cei șase judecători. Magistrații Liuba Șova și Nicolae Roșca au formulat opinii separate.

Agenților economici din UTA Găgăuzia li se va returna Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) din bugetul de stat. Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională prevederea legală prin care Găgăuzia trebuia să restituie TVA din bugetul propriu.

Decizia a fost pronunțată pe 5 martie cu votul a patru din cei șase judecători. Magistrații Liuba Șova și Nicolae Roșca au formulat opinii separate.

Președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că judecătorii au admis solicitarea deputaților socialiștii, comuniști și ai Adunării Populare a Găgăuziei.

„Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoarea adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă cu statut special se va realiza din bugetul de stat“, a declarat ea.

Prin aceiași decizie Curtea a obligat autoritățile autonomiei găgăuze să restituie agenților economici suma TVA-ului și a accizelor achitate în perioada 1 noiembrie 2023 — 22 februarie 2024 [de la intrarea în vigoare a amendamentului legislativ până la suspendarea acestuia de Curte].

„În cazul în care suma restituirilor taxei pe valoare adăugată și a accizelor depășește suma taxei pe valoarea adăugată și a accizelor colectate la bugetul UTA cu statut special, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, a explicat Manole.

Autorul amendamentului declarat neconstituțional, deputatul PAS, Radu Marian a declarat că așteaptă hotărârea motivată a Curții. El a promis că parlamentul va adopta o nouă lege. „Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării — și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă — bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a declarat Marian pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a mai spus că vrea să poarte un dialog cu reprezentanții raioanelor Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat „care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG