Linkuri accesibilitate

Deputații de la Comrat, revoltați de inițiativa Chișinăului privind returnarea TVA din bugetul Găgăuziei


Deputații găgăuzi au decis să se adreseze către autorii proiectului ca să fie anulate prevederile respective și să-i invite pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, și pe deputatul Radu Marian pentru discuții, pe 28 iulie, într-o ședință închisă.
Deputații găgăuzi au decis să se adreseze către autorii proiectului ca să fie anulate prevederile respective și să-i invite pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, și pe deputatul Radu Marian pentru discuții, pe 28 iulie, într-o ședință închisă.

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian, consideră că nu este corect ca agenții economici din autonomia găgăuză să achite Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) în bugetul local, iar ulterior această taxă să fie restituită din bugetul de stat. Propunerea lui ca rambursarea TVA să aibă loc din bugetul regiunii i-a nemulțumit pe deputații de la Comrat.

Întruniți într-o ședință specială, pe 24 iulie, deputații Adunării Populare de la Comrat (legislativul autonomiei) au semnalat că proiectul de lege privind restituirea TVA a fost propus fără a fi consultat cu autoritățile din regiune și în cadrul grupului parlamentar de lucru privind Găgăuzia.

Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a remarcat că veniturile totale în bugetul local în acest an sunt de 1,139 de miliarde de lei, iar cele proprii, fără transferurile de la bugetul de stat, sunt de 415 milioane de lei. „Veniturile din restituirea TVA sunt estimate la 106 milioane de lei, iar, dacă scoatem aceste resurse, iese că eliminăm 25% din venituri. Va trebui să reducem cheltuielile pentru programele sociale”, a spus Constantinov.

Prin urmare, deputații găgăuzi au decis să se adreseze către autorii proiectului ca să fie anulate prevederile respective și să-i invite pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, și pe deputatul Radu Marian pentru discuții, pe 28 iulie, într-o ședință închisă. De asemenea, Adunarea Populară se va adresa ambasadorilor acreditați în R. Moldova pentru ca aceștia să intervină.

Radu Marian a explicat că inițiativa lui are drept scop „eliminarea unor privilegii nemeritate”.

„Evident, e un proces dureros pentru cei care beneficiau de aceste privilegii, dar e unul necesar, pentru am avea mai multă echitate în societate. Dacă colectezi TVA de la agenții economici, atunci fii bun și participă la returnarea acestor taxe. Cât despre deranjul deputaților din Adunarea Populară, vom face consultări publice în Parlament, așa cum facem pentru alte proiecte de lege pe care le înaintăm. O să-i invităm pe toți cei vizați”, a scris Marian pe Facebook.

Deputatul PAS a anunțat despre înregistrarea proiectului de lege pe 18 iulie, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui Marian, doar în ultimii 5 ani, bugetul central a rambursat către autonomia găgăuză peste 640 de milioane de lei sub formă de restituire a TVA.

„Prin adoptarea acestui proiect de lege, se anticipează, în următorii 5 ani, economii la bugetul naţional de peste 500 de milioane de lei, bani care vor putea fi investiţi în toată ţara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială”, declara atunci deputatul PAS.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG