Linkuri accesibilitate

„Vor spune că suntem separatiști”. Deputații găgăuzi își suspendă participarea în platforma de dialog cu Chișinăul


Ședința comună a Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, la care a participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și copreședinții Grupului de lucru, Larisa Voloh și Serghei Cimpoieș, 6 decembrie.
Ședința comună a Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, la care a participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și copreședinții Grupului de lucru, Larisa Voloh și Serghei Cimpoieș, 6 decembrie.

Majoritatea deputaților Adunării Populare (legislativul din autonomia găgăuză) au aprobat pe 12 decembrie, într-o ședință extraordinară, o decizie prin care suspendă participarea reprezentanților lor în grupul de lucru comun cu deputații din Parlamentul național.

Pentru suspendarea participării în grupul de lucru interparlamentar au votat 17 deputați, în timp ce 11 au fost împotrivă. Printre cei care au votat „contra” s-a numărat deputatul Serghei Cimpoeș, care face parte din respectiva platformă de dialog.

„Dacă suspendăm participarea noastră în acest grup și apoi o reluăm, vom fi din start într-o poziție perdantă în discuțiile cu Chișinăul”, le-a explicat Cimpoeș colegilor săi, care insistau fie pe suspendarea participării, fie pe ieșirea deputaților găgăuzi din grupul de lucru comun.

Unii deputați afirmau că reprezentanții de la Comrat ar trebui să părăsească grupul de lucru pentru a le arăta partenerilor internaționali „cum se comportă Chișinăul” cu Găgăuzia.

Alții spuneau că nu e nevoie de decizii pripite, pentru că autoritățile centrale îi vor cataloga drept „separatiști”, iar partenerii Comratului nu vor veni să întrebe „de ce s-a supărat autonomia”.

Ultima ședință a grupului de lucru comun, la care a participat și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a avut loc pe 6 decembrie.

Grosu a declarat atunci că această platformă de dialog „este unicul instrument actual de comunicare” dintre Parlament și Adunarea Populară a Găgăuziei și „trebuie menținut”.

Grupul de lucru interparlamentar a fost creat în 2015 și include câte cinci deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei. Obiectivul principal al grupului este delimitarea la nivel legislativ a competențelor autonomiei și ale autorităților centrale.

Relațiile dintre Chișinău și Comrat au devenit din ce în ce mai încordate după ce Găgăuzia a ales un nou guvernator (bașcan) din partea partidului declarat neconstituțional „Șor”.

Nimeni din conducerea țării și nici reprezentanții misiunilor diplomatice nu au participat la inaugurarea Evgheniei Guțul, iar președinta Maia Sandu nu a semnat nici până acum decretul de numire a guvernatoarei în funcția de membru al Guvernului.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG