Linkuri accesibilitate

SIS publică o listă cu peste 500 de persoane și entități asociate sancționaților internațional


Potrivit SIS, peste 500 de persoane, companii sau fundații fac parte din lista persoanelor și entităților asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale - de la stânga la dreapta: Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Igor Ceaika, Grigore Caramalac, Vladimir Andronachi.
Potrivit SIS, peste 500 de persoane, companii sau fundații fac parte din lista persoanelor și entităților asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale - de la stânga la dreapta: Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Igor Ceaika, Grigore Caramalac, Vladimir Andronachi.

Serviciul Informații și Securitate (SIS) a făcut publică lista persoanelor și entităților asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika, „ca măsură de precauție”.

Potrivit SIS, acestea sunt persoanele în privința cărora „există probe și informații documentate” că ar fi asociate cu cei șase, care au fost sancționați anterior de UE, Canada, SUA, Marea Britanie și alte țări pentru destabilizarea R. Moldova sau pentru susținerea agresiunii ruse.

În listă sunt peste 500 de persoane, companii sau fundații. Printre cele cu legături cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc sunt fosta sa soție, Oxana Childescu, partenerul său de afaceri, Serghei Iaralov, și administratorul trustului său media, Oleg Cristal. Tot acolo se regăsesc și cei doi fini de cununie ai fostului lider democrat: Dorin Damir, judecat pentru abuz de putere și fals în acte publice, și fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu.

Din grupul persoanelor și entităților asociate cu businessmanul rus, Igor Ceaika, fac parte fratele fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, și fundația „Din suflet”, gestionată de soția liderului socialist, Galina Dodon.

O mare parte din cele peste 500 de nume sunt asociate cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, organizatorul protestelor antiguvernamentale de la Chișinău, din 2022 și 2023.

Printre acestea sunt deputații fostul partid „Șor”, scos în afara legii: Petru Jardan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Reghina Apostolova; guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul; primara orașului Orhei, Tatiana Cociuc; candidata Partidului „Șansă” la alegerile locale din Bălți, exclusă din cursă de CEC –Arina Corșicova.

Corșicova gestionează câteva companii, care administrează posturile de televiziune „Primul în Moldova”, Accent TV și ziarul „Komsomolskaia Pravda”.

În listă mai figurează omul de afaceri cu cetățenie rusă și israeliană Igal Șved. El a fost menționat în raportul SIS în baza căruia a fost anulată înregistrarea candidaților Partidului „Șansă” la alegerile locale generale din noiembrie 2023. Șved ar fi fost implicat în finanțarea proiectelor lui Ilan Șor cu bani din Rusia.

În lista persoanelor asociate cu Veaceslav Platon a fost inclus Andrei Bahcivanji, alături de care a fost judecat în dosarul escrocheriei în companiile de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group”.

Cu Platon este asociat și omul de afaceri Ruslan Doboș. În 2016, acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru însușirea proprietății companiei „Asito” şi spălare de bani în proporții deosebit de mari. În 2018 Curtea de Apel Chișinău i-a redus pedeapsa de la 12 la 2 ani de închisoare.

Lupta cu oligarhii

În decembrie 2023, au intrat în vigoare modificările operate de Parlament la Legea cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale, care face parte dintr-un plan național de deoligarhizare.

Una dintre cele mai importante și mai complexe măsuri aplicabile este blocarea fondurilor sau resurselor economice anumitor persoane care sunt supuși sancțiunilor internaționale, spunea în octombrie 2023 ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Ea a subliniat că impunerea sancțiunilor pentru propriii cetățeni „va avea un caracter excepțional”, pentru că R. Moldova, este „într-un proces în care trebuie să răspundă tuturor provocărilor alarmante”.

Modificările mai prevăd că persoanele asociate cu subiecții sancțiunilor nu sunt echivalate cu aceștia, „însă, pentru evitarea unor tentative de eludare a sancțiunilor internaționale”, autoritățile trebuie să întreprindă „măsuri de precauție sporită” în privința lor.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG