Republika Srpska, entitatea etnică sârbă, care, împreună cu Federația bosniaco-croată, formează statul bosniac, a încercat de mai multe ori să pună în aplicare o lege a proprietății care i-ar permite să transfere în propria jurisdicție proprietatea de stat, în ciuda faptului că acest lucru este considerat neconstituțional.
Acordurile de la Dayton din 1995, care au pus capăt războiului civil bosniac, au stabilit un sistem administrativ în cadrul căruia Bosnia rămâne împărțită între Republika Srpska și Federația bosniaco-croată, conectate de un guvern central fără mare autoritate.
### Vezi și... ### Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza disputelor legate de legea proprietățiiRepublika Srpska afirmă că legea proprietății are ca scop să se asigure că bunurile situate pe teritoriul său, inclusiv administrațiile locale, companiile publice, instituțiile publice și alte departamente, aparțin entității sârbe.
Însă Curtea Constituțională a Bosniei a stabilit că parlamentul național trebuie să adopte o lege a proprietății care să fie valabilă în întreaga Bosnie și nu doar în una dintre cele două entități ale țării.
Pe 25 aprilie, Schmidt a subliniat că deciziile Curții Constituționale sunt definitive, obligatorii și trebuie puse în aplicare, deoarece constituția Bosniei-Herțegovina este parte integrantă a acordului de pace de la Dayton. „Afirmațiile etnicilor sârbi că problema proprietății de stat a fost deja rezolvată în acordurile de la Dayton nu sunt adevărate. Aceasta este o chestiune fundamentală care trebuie rezolvată în această țară. Concluzia este așadar una simplă: Politicieni bosniaci, faceți-vă treaba", a declarat Schmidt.
### Vezi și... ### „Lupii de Noapte” au fost prezenți la celebrarea Zilei Republicii SrpskaPoliticieni de etnie sârbă au semnat pe 24 aprilie o declarație în care se afirmă că statul central bosniac nu deține teritoriu, ci doar granița externă, că Curtea Constituțională a Bosniei și Parchetul țării sunt neconstituționale și ilegale și că Republica Srpska va prelua toate competențele „care nu sunt direct determinate de Constituția statului”.
Schmidt a subliniat necesitatea unor negocieri la nivel tehnic și juridic pentru a se ajunge la soluții acceptabile și durabile pentru distribuirea activelor între statul central și entitățile sale.
Ca răspuns la amenințările repetate ale liderului sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care spune că Republica Srpska va părăsi Bosnia dacă problema proprietății nu va fi rezolvată în favoarea acesteia, Schmidt a reamintit entităților că acestea nu au dreptul de a se separa, deoarece există din punct de vedere legal doar pe baza constituției făurite în baza acordurilor de la Dayton.
„Suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei-Herțegovina sunt de necontestat și sunt cu fermitate împotriva oricărei activități iresponsabile în această privință”, a declarat Schmidt, reamintind că nu pot fi stabilite granițe sau limite în interiorul Bosniei și că orice restricție a libertății de mișcare este inacceptabilă.