Liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik - care a fost sancționat de Statele Unite și Marea Britanie pentru presupuse eforturi de destabilizare și corupție - a amenințat că ar putea face presiuni pentru a obține independența entității sârbe din Bosnia-Herțegovina din cauza unei dispute legate de o controversată lege a proprietății.
„Ne gândim în termenii cei mai serioși să luăm o decizie privind independența și separarea Republicii Srpska de Bosnia dacă nu se rezolvă problema proprietății”, a declarat Dodik pe 14 aprilie, în timp ce se afla într-o vizită la Belgrad pentru a se întâlni cu președintele sârb Aleksandar Vučić.
Republica Srpska a încercat de mai multe ori să pună în aplicare o lege a proprietății care vizează transferul proprietății statului bosniac către Republica Srpska, în ciuda faptului că aceasta este considerată neconstituțională.
Autoritățile din Republica Srpska au declarat că pun în aplicare legea la sfârșitul lunii februarie. Această lege reprezintă o provocare directă la deciziile anterioare ale Înaltului Reprezentant în Bosnia, Christian Schmidt, de a abroga decretul de adoptare a legii și de a o suspenda în așteptarea unei decizii finale a Curții Constituționale din Bosnia.
Republica Srpska afirmă că legea are ca scop să asigure că proprietățile utilizate de autoritățile entității, inclusiv administrațiile locale, companiile publice, instituțiile publice și alte departamente din Republica Srpska, le aparțin.
Curtea Constituțională a țării a decis însă că parlamentul național trebuie să adopte o lege a proprietății care să fie valabilă în toată Bosnia și nu în una dintre cele două entități ale țării.
Acordul de la Dayton din 1995 a pus capăt războiului civil bosniac și a stabilit un sistem administrativ în cadrul căruia Bosnia rămâne împărțită între entitatea sârbă - Republica Srpska - și federația bosniaco-croată, conectate de un guvern central ale cărui atribuții sunt mai degrabă ceremoniale.
Dodik a amenințat de mult timp că va încerca să obțină independența Republicii Srpska de restul Bosniei. El respinge aranjamentul administrativ și autoritatea Biroului Înaltului Reprezentant, supraveghetorul comunității internaționale în ceea ce privește aspectele civile și alte prevederi ale Acordului de la Dayton.