Igor Boţan: „Guvernarea vrea să ne convingă că tot răul a rămas în urmă, odată cu condamnarea lui Vlad Filat”

Igor Boţan

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Your browser doesn’t support HTML5

Un interviu cu Igor Boţan


Europa Liberă: Dumneavoastră, care reprezentați o instituție preocupată de democrația participativă, cum răspundeți la întrebarea: Care democrație e mai bună pentru Republica Moldova – cea directă sau cea reprezentativă?

Igor Boțan: „Aș răspunde că democrația participativă, pentru că democrația participativă ca și concept a fost dezvoltată în Conventul lui Giscard d’Estaing, care a stat la baza proiectului de Constituție europeană care, din păcate, nu a fost adoptat.”

Europa Liberă: Însemnând nici directă, nici reprezentativă?

Igor Boțan: „Însemnând calea de mijloc între democrația directă și cea reprezentativă, adică atunci când organele reprezentative au un mandat de patru sau cinci ani de zile, iar cetățenii activi se implică cu proiecte sau participă la proiectele lansate de către guvernanți, dar introduc corecțiile pe care le consideră necesare, și autoritățile acceptă acest lucru. Noi, în Republica Moldova, la nivel de legislație, la nivel de practici avem elemente de democrație participativă, același Consiliu de participare al organizațiilor nonguvernamentale. Din păcate, aceste dimensiuni nu au fost dezvoltate în măsura în care să aibă un impact major asupra vieții publice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Legea privind transparența actului decizional este o dovadă că puterea pe bune vrea să dea societății dreptul să participe la democrație?

Igor Boțan: „E un exemplu foarte bun. Această idee a fost dezbătută începând cu 1996, când autoritățile au încercat să adopte Legea lobbyismului, și atunci au intervenit intelectualii, dacă le putem spune așa, oamenii activi și cu cunoștințe și au convins autoritățile că o Lege a lobbyismului nu va lucra în Republica Moldova ca în Statele Unite, cea mai bună soluție fiind transparența decizională, astfel încât fiecare cetățean al Republicii Moldova să poată cunoaște cine a inițiat un anumit act, care a fost soarta acestuia, care au fost reacțiile părților interesate și ale organelor competente pentru ca în final, înainte de a fi adoptat de către Guvern sau de Parlament, să avem o imagine generală – de ce, cine și pentru ce scopuri a propus adoptarea unui act legislativ sau unui act normativ?”

Europa Liberă: La modul practic, funcționează această lege, putem spune că iată un domeniu în care există democrație participativă?

Igor Boțan: „Cadrul legal este dezvoltat, depinde de noi, de cetățeni. Ca o astfel de legislație să lucreze bine în Republica Moldova, trebuie să avem ceea ce se numește „clasa de mijloc”. Așa, doar organizații nonguvernamentale, anumite, hai să spunem așa, meserii își dau interesul pentru această legislație…”

Europa Liberă: Puterea nu-i foarte fericită. Vedem că o ia pe calea constrângerilor, s-ar putea să ajungem la situația din Rusia, când cei care iau bani din exterior să se înregistreze agenți străini, adică de influență. Cum vi se pare această situație?

Igor Boțan: „În primul rând, Guvernul trebuie să se înregistreze ca agent străin atâta timp cât 10% din veniturile bugetare sunt venite din afară.”

Europa Liberă: Bună glumă, dar nu cred că o să ia foc.

Igor Boțan: „Atunci trebuie să-și asume consecințele. Doar structura pe care o avem actualmente este bazată pe un echilibru. Uniunea Europeană, de exemplu, ca cel mai mare donator pentru Republica Moldova, oferă Guvernului acești bani pentru dezvoltare și pentru apropierea Republicii Moldova de standardele europene, pentru că Uniunea Europeană are interesul ca Moldova să fie stabilă, prosperă, dezvoltată și să nu-i creeze probleme.”

Europa Liberă: Guvernarea, am impresia, a decis să meargă pe altă cale. Pe o cale verificată la fel în Rusia – crearea unor organizații nonguvernamentale pro-putere, zisele „spoilere”. Este o metodă care funcționează?

Igor Boțan: „Acest lucru s-a întâmplat întotdeauna și se va întâmpla și de acum înainte. Am putea spune din acest punct de vedere că actualmente avem în Republica Moldova trei societăți civile – una care este afiliată domnului Dodon prin așa-zisul „consiliu de consultanță”, sau cum l-a numit Domnia sa.”

Europa Liberă: „Obșcestvennîi soviet”.

Igor Boțan: „Da, „obșcestvennîi soviet”, pe care l-a copiat din Rusia. Un alt segment este asociat Partidului Democrat și vedem acest lucru. Și este cea de-a treia componentă, care a rămas de capul ei și, dacă putem spune așa, promovează în continuare o tradiție care s-a așezat acum 20 de ani în urmă, pe când ideea de societate civilă era promovată de domnul Dorin Tudoran, pe care îl cunoaștem cu toții.”

Europa Liberă: Care spunea că „democrația nu crește în copaci”.

Democrația nu crește în copaci, democrația începe cu implicarea cetățeanului la nivel local, cu o presă liberă, cu instituții reprezentative, dar în baza alegerilor libere și corecte

Igor Boțan: „Democrația nu crește în copaci, democrația începe cu implicarea cetățeanului la nivel local, cu o presă liberă, cu instituții reprezentative, dar în baza alegerilor libere și corecte. Deci, a fost o perioadă foarte, foarte interesantă, care a avut vlăstari sănătoși, dar, din păcate, acum avem un recul pe care îi resimțim cu toții și vedem care sunt reacțiile autorităților, vedem cum reacționează partenerii noștri europeni. Oricum, suntem angajați într-un flux, dacă putem spune așa, și cei care vor să deturneze acest parcurs întâmpină greutăți.”

Europa Liberă: Da, apropo, am citit cartea lui Mihail Zîgar, legată de 100 de ani de la Revoluția bolșevică și acolo descoperim cu lux de amănunte cât de abil era Guvernul țarist, care crea aceste „spoilere”, finanța revoluționari din bani de la buget ca să creeze confruntarea asta artificială în societate, astfel încât imperatorul să fie deasupra acestei lupte și să-și continue existența. În sensul acesta, vreau să vă întreb: uneori se creează impresia că puterea are senzația sau vrea să dea senzație că dăruiește cetățenilor democrația, că ceea ce face un primar, un ministru, un prim-ministru pentru societate, pentru Republica Moldova este un cadou, și nu o obligație?

Actuala guvernare vrea să ne convingă că tot răul a rămas în urmă, odată cu condamnarea domnului Filat și, iată, scoaterea din circuit a lui Dorin Chirtoacă și, iată, iată, începe o pagină nouă

Igor Boțan: „Actuala guvernare vrea să ne convingă că tot răul a rămas în urmă, odată cu condamnarea domnului Filat și, iată, scoaterea din circuit a lui Dorin Chirtoacă și, iată, iată, începe o pagină nouă, deja, în promovarea valorilor europene, a democrației, dar ei nu sunt, hai să spunem așa, inovatori în acest sens. Toate guvernările, peste tot în lume, așa au procedat și exemplele pe care le aduceți Dvs., citind o carte despre căderea Imperiului Țarist, doar confirmă proverbul că „nimic nou sub soare nu este”. Deci, tot ce e vechi și bine uitat este scuturat de praf și naftalină și este servit cetățenilor ca ceva nou. E important ca cetățenii să aibă ținere de minte și discernământ și să înțeleagă că cei care au participat de la bun început la partajarea instituțiilor de drept și de reglementare, iar acum sunt victime și plâng, aici în țară și peste hotare, despre ceea ce se întâmplă cu procuratura sau cu sistemul judiciar, sau în sistemul administrativ ș.a.m.d., ei poartă vină pentru ceea ce au făcut cu propriile mâini, iar cei care vor să ne convingă că de-acum înainte lucrurile vor fi doar frumoase, curate și în albia integrării europene, nu pot să nu ia în considerare faptul că cetățenii nu au uitat de ce pârghii și metode s-au prevalat pentru a pune stăpânire și control pe viața publică din Republica Moldova.”

Cei care vor să ne convingă că de-acum înainte lucrurile vor fi doar frumoase, curate și în albia integrării europene, nu pot să nu ia în considerare faptul că cetățenii nu au uitat de ce pârghii și metode s-au prevalat pentru a pune stăpânire și control pe viața publică din Republica Moldova

Europa Liberă: Iar cetățeanul, la rându-i, cadrul democrației participative, reprezentative sau directe, are pârghia cea mai eficientă – buletinul de vot?

Igor Boțan: „Da, buletinul de vot. Tocmai de aceea a și fost schimbat sistemul electoral aici, în Republica Moldova, și vedem că într-un context foarte interesant, atunci când în Georgia și în Ucraina se renunță la sistemul mixt, pe care anul curent Republica Moldova l-a încetățenit, și ne aduc drept exemplu ceea ce se întâmplă în Italia, unde Berlusconi și cu democrații de stânga, clericaliștii fac cam ceea ce în Republica Moldova fac socialiștii domnului Dodon, de asemenea…”

Europa Liberă: Deci, nebănuite sunt căile Domnului?

Igor Boțan: „Nebănuite sunt căile Domnului, dar toată lumea înțelege că acest instrumentar are și partea de revers și încă nu se știe unde și când va lovi bumerangul.”