Un interviu cu un radical de dreapta

Moldova - Björn Höcke, deputat AfD, Germania

Jurnalul de corespondent, semnat de William Totok, de la Berlin.

În preajma alegerilor regionale din landul răsăritean Turingia, liderul naţionalist-autoritar Björn Höcke încearcă să instrumentalizeze televiziunea în scopuri electorale, prezentîndu-se ca victimă a unor mercenari de presă.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu un extremist - William Totok de la Berlin



Partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) este un furnizor permanent de scandaluri politice, de provocări şi insulte la adresa democraţiei liberale, a sistemului parlamentar şi a jurnalismului independent.

### Vezi și... ### În estul Germaniei, protestul se mută de la extrema stângă, la dreapta


În urmă cu cîteva zile, unul dintre liderii radicali ai partidului, Björn Höcke, a întrerupt un interviu în derulare, acordat canalului 2 al televiziunii publice germane, ZDF. Candidatul de frunte al partidului la alegerile regionale din landul răsăritean Turingia s-a supărat pentru că jurnalistul a îndrăznit să abordeze problema unor noţiuni provocatoare pe care Höcke le-a strecurat în cuvîntările sale. Liderul partidului din Turingia care mai este şi şeful unui grup radical din interiorul partidului, denumit „Aripa” („Der Flügel”) a fost confruntat, între altele, cu întrebarea legată de folosirea noţiunii de „Spaţiu vital” („Lebensraum”). Hitler, de pildă, a folosit această noţiune eufemistică pentru a legitima ideologic dorinţa de cucerire a unor teritorii estice. Aceste teritorii urmau să fie colonizate şi populate de către germani, consideraţi drept reprezentanţi ai unui popor superior.

### Vezi și... ### «Europa arde»: manifestul patrioților europeni


Încercînd să folosească şi să instrumentalizeze interviul cu scopul de a răspîndi concepţiile partidului, Höcke a atacat ceea ce el numeşte „corectitudine politică”.

„Această ţară suferă din cauza domniei corectitudinii politice”, a spus Höcke, afirmînd că partidul său „favorizează o politică demografică activă” pe care unii o compară, pe nedrept, cu cea promovată de nazişti. Höcke a justificat această politică prin faptul că de 40 de ani în Germania se nasc prea puţini copii.

La un moment dat a intervenit consilierul pentru media al lui Höcke, care a întrerupt interviul și i-a cerut jurnalistului să-l reia, cu întrebări legate de campania electorală din Turingia şi alegerile parlamentare regionale care se vor desfăşura la sfîrşitul lunii octombrie. Höcke, la rândul său, a calificat modul de a realiza interviul, drept „neserios”.

### Vezi și... ### Câștiguri semnificative ale extremei drepte germane în alegerile din landurile Saxonia și Brandenburg


Totodată, l-a ameninţat pe jurnalist cu anumite consecinţe, atunci când el, Höcke, ar putea ajunge într-un post de răspundere în statul german. Prin această aluzie, Höcke dorea să amintească şi de succesele AfD în Saxonia şi Brandenburg, unde formaţiunea sa a obţinut la alegerile recente un rezultat spectaculos. (În Saxonia 32,1 %, iar în Brandenburg 15,6%). Un rezultat similar se aşteaptă pe data de 27 octombrie şi în Turingia, unde, potrivit sondajelor, pentru AfD ar vota 25 la sută din electorat. Totodată, Höcke i-a reproşat jurnalistului, în stil conspiraţionist, că acesta ar fi un mercenar care execută o comandă politică, transformînd interviul într-un soi de interogatoriu. Un alt interviu nu va mai fi acordat, a adăugat Höcke, fără să precizeze dacă se referă la postul de televiziune sau numai la jurnalistul care l-a intervievat.

Jurnalistul nu a dat curs insistenţelor consilierului de a relua interviul. Toată discuţia şi intervenţiile consilierului de presă au fost înregistrate. În cele din urmă, redacţia televiziunii a decis să posteze întregul interviu pe internet. Astfel, portretul politic al acestui politician radical de dreapta a fost întregit cu o nouă piesă. Interviul demonstrează ce consecinţe are asaltul asupra democraţiei venit din partea forţelor naţional-autoritare care cîştigă tot mai mult teren în Europa.