(Update) Ministerul Justiției a anunțat că va analiza și va contesta la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău în privința lui Oleg Melniciuc.
Conform deciziei adoptate de Judecătoria Chișinău la 9 octombrie, Melniciuc urmează să primească prejudiciul moral pentru „acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală”. Pe site-ul instanței este publicat doar dispozitivul hotărârii (fără argumentele desfășurate).
Magistrata Georgeta Grozav, care a adoptat decizia, a explicat, într-un comunicat de presă, că Melniciuc s-a plâns pe procurorii care l-au învinuit de trafic de influență în 2018. Tot ei, au clasat dosarul în 2020, pe motiv că în acțiunile lui „nu întruneau elementele infracțiunii”.
Denunțat de un agent imobiliar
Potrivit unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în 2018 Melniciuc a fost pus sub învinuire într-o cauză de trafic de influență. Dosarul penal a fost pornit în baza denunțului unui agent imobiliar, care a fost vizat în două dosare contravenționale pentru construcții neautorizate. Cele din urmă erau examinare la Judecătoria sectorului Râșcani, condus de Oleg Melniciuc.
Denunțătorul susținea că Melniciuc i-a cerut 100.000 de euro, iar în schimb i-a promis că îi va convinge pe judecătorii care examinau acele dosare să-l scape de pedeapsă. În ambele cazuri, însă, bărbatul a fost găsit vinovat atât de instanța de fond, cât și de Curtea de Apel.
Atunci, bărbatul i-ar fi cerut lui Melniciuc să-i întoarcă banii, însă a fost refuzat, „judecătorul motivând că îi va presta pe viitor alte servicii în contul sumei primite, prin favorizarea unor hotărâri, încheieri de judecată în interesul familiei și afacerilor deținute”, se arată în decizia CSM.
Prin această decizie, CSM l-a suspendat din funcție pe Melniciuc, până adoptarea unei hotărâri definitive pe acest dosar, la solicitarea procurorului general de atunci, Eduard Harunjen.
Condamnat la 7 ani pentru îmbogățire ilicită
Oleg Melniciuc este primul judecător din R. Moldova condamnat pentru îmbogățire ilicită. Procurorii au calculat că diferența dintre averea și veniturile legale ale magistratului a constituit 640.143 de lei. Alte 606.000 de lei au fost calificate drept „donații suspecte”, fiind primite de la persoane apropiate, care aveau venituri mai mici decât suma donațiilor.
Pe 3 septembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi l-a condamnat pe Melniciuc la 7 ani închisoare, el însă a rămas în libertate. Pedeapsa primei instanțe urmează să fie executată după ce va fi adoptată o hotărâre definitivă în acest caz.
Dosarul este examinat acum de Curtea de Apel Chișinău. Ultima ședință a avut loc la 7 iulie 2023. Melniciuc a declarat atunci că pledează nevinovat și a spus că oamenii legii au comis „erori grave” când i-au calculat veniturile.
„Am trăit așa modest cum sunt, nici în concediu nu am fost”, a spus Melniciuc.
De asemenea, el a avertizat judecătorii că va depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), spunând că „grefa o să râdă în hohote, iar judecătorii o să plângă”.
Următoarea ședință va avea loc la 10 noiembrie.
### Vezi și... ### Șapte judecători de pe lista celor 24 respinși de Maia Sandu se întorc în funcții