Linkuri accesibilitate

Șapte judecători de pe lista celor 24 respinși de Maia Sandu se întorc în funcții


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au propus prelungirea mandatelor a șapte judecători, candidaturile cărora au fost respinse în 2022 de Maia Sandu
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au propus prelungirea mandatelor a șapte judecători, candidaturile cărora au fost respinse în 2022 de Maia Sandu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei Maia Sandu să prelungească mandatele a șapte judecători, candidaturile cărora au fost respinse anul trecut. Potrivit legii, șefa statului nu le poate respinge repetat.

Membrii CSM s-au întrunit pe 15 septembrie într-o ședință extraordinară, pentru a examina cererile a nouă din cei 24 judecători respinși de Maia Sandu în 2022. Magistrații au trebuit să răspundă la acuzațiile din rapoartele speciale emise pentru fiecare dintre ei și să povestească despre deciziile adoptate, averile agonisite și deplasările peste hotare.

CSM a propus prelungirea mandatelor judecătorilor:

  • Veaceslav Martînenco (Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana)
  • Serafim Vasilache (Judecătoria Chișinău, sediul Centru)
  • Eugeniu Beșelea (Judecătoria Chișinău, sediul Centru)
  • Dragoș Crigan (Judecătoria Chișinău, sediul Centru)
  • Lucia Bagrin (Judecătoria Chișinău, sediul Centru)
  • Nicolae Ghedrovici (Judecătoria Anenii Noi)
  • Igor Negreanu (Judecătoria Orhei, sediul Rezina)


Adoptarea unei hotărâri în cazul Irinei Păduraru, de la Judecătoria Buiucani, a fost amânată pe o perioadă nedeterminată. Membrii CSM au cerut Inspecției judiciare să examineze circumstanțele în care judecătoarea Ana Cucerescu, care împreună cu Păduraru examina dosarul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și-a declarat abținere, spunând că ar fi fost intimidată de colegele din completul de judecată.

Candidatura Lorinei Ciubotaru, care a activat la Judecătoria Centru, a fost respinsă. Trei membri CSM au anunța că vor formula opinii separate la acest subiect.

Până la 1 aprilie 2022, judecătorii din R. Moldova erau numiți în funcții pe „o perioadă de probă” de 5 ani. La expirarea acestui termen, CSM, iar apoi și președintele republicii decideau dacă magistrații merită să fie lăsați în funcții până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Experții internaționali au propus, în repetate rânduri, ca „perioada de probă” să fie exclusă din legislație, pe motiv că ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică asupra judecătorilor. Constituția și legea cu privire la statutul judecătorului au fost schimbate la sfârșitul anului 2021, iar modificările au intrat în vigoare pe 1 aprilie 2022.

40 de judecători ale căror mandate au expirat înainte de 1 aprilie 2022 au fost tratați conform legii vechi. În lunile iunie și noiembrie a anului trecut, președinta Maia Sandu a prelungit mandatele a 16 judecători și a respins 24 candidaturi. Pe 30 mai 2023, unul din cei 24 respinși, Olga Ionașco de la Judecătoria Centru, și-a dat demisia.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG