Un judecător de la CSJ a fost împotriva anulării unor decizii ale comisiei pre-vetting

CSJ a emis, pe 1 august, 21 de decizii prin care a dispus reevaluarea candidaților la funcțiile de membri în CSM și CSP.

Unul dintre judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) care a examinat contestațiile împotriva comisiei pre-vetting consideră că plângerile a trei candidați urmau să fie respinse.

Pe 3 august, CSJ a publicat patru opinii separate formulate de judecătorul Ion Malanciuc. El face parte din completul special care examinează contestațiile candidaților la funcții de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

În trei dintre aceste opinii separate, Malanciuc spune că plângerile depuse de judecătorii Sergiu Osoianu (de la Judecătoria Strășeni) și Angela Bostan (de la Curtea de Apel Chișinău) și procuroarea Cristina Gladcov ar trebui să fie respinse.

El a ajuns la concluzia că cei trei candidați nu au reușit să demonstreze că existau circumstanțe care le-ar fi permis să promoveze pre-vetting-ul. „Comisia nu constată existența sau lipsa conformității candidatului cu criteriile de integritate, ci doar existența sau lipsa dubiilor serioase privind conformitatea”, a explicat judecătorul.

Cea de-a patra opinie separată, numită „concordantă”, se referă la judecătoarea CSJ Aliona Miron. Deși Malanciuc a fost de acord cu opinia celor doi colegi din completul de judecată privind necesitatea reevaluării candidatei, el crede că comisia „nu a admis vicii fundamentale” prezentându-i acesteia dosarul incomplet.

Judecătorul a explicat că membrii comisiei au obținut informații din diferite surse, iar ulterior le-au inclus în dosar pe cele „relevante și la care se face referire în decizie, pentru a crea certitudine candidatului”.

### Vezi și... ### CSJ a continuat anularea masivă a deciziilor luate de comisia pre-vetting

„Respectiv, orice concluzie în acest sens, precum că procedura a fost fundamental viciată prin erori grave de procedură admise de comisie, este vădit nefondată și nu poate fi acceptată ca temei pentru contestare”, a concluzionat Malanciuc.

Alți judecători de la CSJ care au examinat contestațiile cred însă că toate informațiile obținute de comisie ar fi trebuit să le fie prezentate candidaților.

„Îngrădirea accesului la dosarul administrativ a generat și încălcarea altei garanții, cum este dreptul la apărare a candidatului în fața comisiei de evaluare”, au menționat judecătorii CSJ în mai multe decizii.

Ion Malanciuc este membru supleant în completul de judecată (Tamara Chişca-Doneva - preşedinte, Mariana Pitic, Ion Guzun) creat la CSJ special pentru a examina contestațiile declarate împotriva deciziilor comisiei pre-vetting, depuse de candidații care au picat verificarea integrității etice și financiare.

21 de candidați, trimiși la reevaluare

CSJ a emis, pe 1 august, 21 de decizii prin care a dispus reevaluarea candidaților la funcțiile de membri în CSM și CSP. Din cei 18 judecători care nu au promovat evaluarea pre-vetting, 14 au primit a doua șansă de a trece evaluarea. Examinarea contestațiilor depuse de ceilalți doi judecători a fost întreruptă „pe o perioadă nedeterminată”, iar plângerile lui Anatolie Țurcan și Natalia Clevadî au fost respinse.

De asemenea, în litigiile împotriva comisiei pre-vetting au obținut câștig trei procurori care candidează pentru fotolii în CSP și patru juriști care candidează la locurile destinate societății civile în CSM.

Deciziile adoptate de CSJ au fost dur criticate de reprezentanții puterii, care au văzut în ele „o încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”.

Prim-ministru Dorin Recean a avertizat că judecătorii de la CSJ care au dat aceste decizii urmează să răspundă conform legii. După aceste declarații, inspecția judiciară din cadrul CSM s-a autosesizat și a decis să verifice deciziile.

În același timp, membrii CSM au chemat politicienii și judecătorii „să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție”.

### Vezi și... ### Inspecția judiciară va verifica deciziile CSJ. Cum vor afecta acestea pre-vetting-ul?