Un nou pericol de recesiune pe piața imobiliară americană

Acum că primejdia intrării în incapacitate de plată a fost depășită, în Statele Unite și cu amenințarea recesiunii cel puțin amânată, pe fondul dinamismului pieței muncii, următoarea amenințare pare a veni de pe piața imobiliară comercială, cifrată la 20 de miliarde de dolari.

Circa 1,5 miliarde de împrumuturi imobiliare sunt scadente în următorii doi ani, ceea ce prezintă un risc major, în condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor și clădirile vacante post-covid scad simțitor valoarea proprietăților.

Your browser doesn’t support HTML5

Un nou pericol de recesiune pe piața imobiliară americană

Și pentru că circa 70% din datoriile scadente sunt în portofoliile unor bănci regionale și relativ mici, neîncasarea sumelor respective poate periclita sistemul financiar american, tocmai când alegerile prezidențiale vor fi în plină desfășurare, mai ales dacă recesiunea este doar amânată și se va produce în 2024.

### Vezi și... ### 2022-Retrospectivă americană

Această situație preocupă mediile economice de la Washington, chiar dacă nu este mare lucru de făcut. Până acum Rezervele Federale au mărit de zece ori ratele dobânzilor și dacă vor continua să o facă și în toamnă, se va pune și mai mare presiune pe piața imobiliară și bănci.

Senatorul democrat de Virginia, Mark Warner a spus „să nu credem că nu se va produce un colaps pe acele piețe”, arătând că condițiile sunt create de ratele dobânzilor și criza imobiliară. El crede că bănci regionale ar trebui sprijinite preventiv. Și senatoarea Elizabeth Warren spune că că cei care formulează reguli au un rol de jucat, adăugând că băncile trebuesc descurajate să mizeze că piața imobiliară nu va scădea marcat.

Cazul cel mai fericit – crede profesorul Stijn Van Nieuwerburgh – este ca doar cazuri izolate de bănci să fie afectate. Lucratul în afara biroului post pandemie a creat o rată de neocupare de 18,6%, mult peste situația anterioară. Și asta este doar o parte a problemei, alta este maniera în care împrumuturile sunt structurate. Experți cred că circa 10% dintre acestea nu vor putea fi refinanțate, mai ales că băncile se vor gândi de două ori până să împrumute.

Senatorul Jon Tester crede că problema cu birourile neocupate nu va dispărea curând și de aceea susține că e nevoie de politici care să faciliteze convertirea spațiilor respective în locuințe.

### Vezi și... ### FMI: 2023 va fi un an al recesiunii