Autoritățile sanitare din România au raportat vineri, 8 octombrie, 385 de decese provocate de COVID-19, un nou record de la începutul pandemiei, făcând medicii să solicite un nou „lockdown”.
Numărul de infecții cu coronavirus în România - statul membru al UE cu cea de-a doua cea mai mică rată de vaccinare, după Bulgaria - a crescut cu 13.854 în ultimele 24 de ore. România, țară cu un sistem medical mai puțin performant decât al țărilor vestice din UE, trece prin al patrulea val al pandemiei, descris drept „catastrofal” de președintele Klaus Iohannis.
Cozi de ambulanțe s-au format la spitale din București și din Iași. Medicii de la spitalul de boli infecțioase din Iași, pe 8 octombrie, au cerut autorităților să impună un blocaj imediat pentru a reduce infecțiile.
### Vezi și... ### În România au murit în ultimele 24 de ore 331 de oameni de COVID 19, dintre care trei copiiDoar un pat de terapie intensivă a fost disponibil pe 8 octombrie în țara de 19 milioane. „Mă tem că suntem deja în scenariul Italiei (de la începutul pandemiei), a spus Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare, referindu-se la colapsul sistemului de sănătate din nordul Italiei în timpul primului val de pandemie din martie anul trecut.
Pentru prima dată de la începutul pandemiei, România are în vedere transferarea a aproximativ 200-300 de pacienți în afara țării pentru tratament. Ungaria vecină a oferit ajutor pacienților bolnavi, în timp ce Olanda și Polonia au oferit aprovizionare cu oxigen în cadrul unui mecanism de sprijin reciproc la nivelul UE.
### Vezi și... ### Proteste antivacciniste la București și în alte orașe ale RomânieiSentimentul anti-vaccin este răspândit în țară, în special în zonele rurale, alimentat atât de teoriile conspiraționiste de pe rețelele de socializare, cât și de lipsa de încredere în autorități.
Măsurile greșite ale guvernului de centru-dreapta s-au adăugat la dificultăți.
La începutul sezonului de vacanțe, vara, autoritățile au permis românilor să se adune fără măști și au transmis mesaje publice prea optimiste, inclusiv o declarație a prim-ministrului Florin Cîțu în iunie, care a spus că România a învins pandemia, deși doar 25% din populația era vaccinată în acel moment.