Potrivit Cabinetului de Miniștri, serviciul EVOSign va spori interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, urmând să faciliteze procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și să reducă termenul de prestare a serviciilor publice.
Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată, ce va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul.
„De asemenea, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării”, se menționează în comunicatul Guvernului.
- Ascultă și podcastul „În esență...” | O reglementare a inteligenței artificiale în R. Moldova ar însemna „un băț în roata bicicletei”
Potrivit datelor statistice pentru anul 2023, în R. Moldova semnătura electronică calificată și de identitate digitală este utilizată de circa 250 de mii de persoane, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a țării.
În cadrul ședinței din 24 aprilie, Guvernul a aprobat instituirea platformei pentru gestionarea documentelor digitale, denumit MDocs, care va fi accesibil instituțiilor publice, entităților private și cetățenilor.
„Va fi încurajat schimbul electronic de documente între autoritățile și instituțiile publice din R. Moldova și va fi redus costul de prestare a serviciilor publice”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News